Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.02.2021 17:32 - Някои невчесани мисли преди Супербоул сблъсъка Чийфс- Бъкс
Автор: valentint Категория: Спорт   
Прочетен: 459 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 06.02.2021 17:36


image

Първо за фактора „Брейди”. Именно този феномен бе в основата на победата на Тампа над Грийн бей. Арън Роджърс преди всичко искаше да докаже, че е по-добър в пасинг играта от най-големия в този бизнес и най-вероятно е настоял пред своя главен треньор да насочи играта в атака към него и играта на пас. Вероятно никога няма да разберем какво са си говорили LaFleur и Rodgers преди мача, но Пакърс го започнаха и проведоха без да настояват на играта направила ги нападение №1 в лигата- балансиране между рънинг и пасинг. Те направиха 48 опита за пас и едва 16 за рънинг.
В колективните спортове (както и във военното дело) да накараш противника да промени носещата му победи тактика се нарича „Печелене на стратегическо предимство”. Нещо което Том Брейди донесе на Тампа още преди мача за титлата в NFC да е започнал. И макар самия Том да го изигра най-меко казано противоречиво – блестящо първо полувреме с QBR 97.6 и откровено слаба втора част и… безумно слаб QBR 6.2 !!! ...щетата бе нанесена.
Първото което Andy Reid и Patrick Mahomes трябва да направят е да забравят всяка мисъл да се сравняват и доказват спрямо Том Брейди. Те няма какво да доказват. Те са шампионите. Тези които трябва да мислят за доказване са Бъкс.
Двата отбора вече играха през сезона. Mahomes хвърли за 462 ярда, включително тъчдауни от 75, 44 и 20 ярда към Хил, който завърши с 13 хващания за 269 ярда в конфортната победа на Super Bowl шампиона с 27-24 над Buccaneers. В този мач Патрик, QBR 91.2 уверено надигра Том Брейди (завършил с QBR 61.4 от 341 ярда, 3 тъчдауна и 2 интерсепшъна)за да спечели, завършвайки 37 от 49 подавания и задържайки топката повече от 10 минути, и то без да вкара н последните две притежания на Канзас Сити за да не спре играта. Така 14 от точките на Бъкс дойдоха в последната четвърт, когато мача отдавна беше решен.
Бъкс са задължени да спрат пасинг играта на Чийфс. Проблема им е, че те са едва ли не най-добрата антирънинг защита в лигата, но не толкова добри в рушенето на пасинг играта. Най-слабото място на Бъкс е втората линия на защитата. И тъй като те блицират непрекъснато често се озовават в несъстоятелност при бързи, дълбоки пасове на съперника. Тоест, точно срещу това в което Чийфс са най-силни. Нещо трябва да се промени, но…
Тод Боулс обича да блицира. Той обича да блицира МНОГО. Само четири защити са имали по-висока скорост на блиц, отколкото Buccaneers през редовния сезон 2020. Е, Боулс не беше толкова щастлив с блица си, когато тези два отбора играха за последно. Bucs изпратиха пет или повече pass rushers след Mahomes само девет пъти от 53 дроббека. Това е 16,9% блиц, което е с 22,1% по-ниско от средното за сезона в Тампа. И Mahomes показа защо.
Bowles трябва да е достатъчно умен да извика нехарактерно консервативна игра, отколкото отново да се сблъска с направени срещу блица му средно 11,8 ярда на опит и два тъчдауна.
Много ще се реши в персоналния двубой на Jamel Dean срещу Tyreek Hill. На книга Дийн с неговите 4.3/40 би трябвало да се представи добре срещу Hill. Но това, което Дийн има в скоростта, му липсва в пъргавината. В последния мач Хил направо взриви тила на Бъкс с неговия 41-инчов вертикален и 130-инчов широк скок (забавно, но в последния ми пост на сайта на НФЛ България дискутирахме точно атлетичността на рисийвърите и корнерите)
Също толкова забавно е, че слабото място на защитата на Чийфс е точно pass rush-а. Когато през 12-та седмица тези два отбора играха, защитния координатор на Chiefs, Steve Spagnuolo хвърли на терена всичко което има в книгата за игри - маскирани покрития, блиц от 0, тесни лични покрития, меки зони и т.н. Това много приличаше на мача, когато Стив за последно извикваше срешу Брейди в Супербоула преди 13 години.
Но защитата на Chiefs няма лесно да допусне лесни хвърляния през средата - сейфтитата Tyrann Mathieu и Juan Thornhill могат да ни уверят в това.Така че ако Брейди ще продуцира големи разигравания, ще трябва да го прави с хвърляния по периметъра. В първия му мач срещу Chiefs, дълбокия му пасинг беше непоследователен.
Дори да затворят Mahomes в джоба и да го подложат на постоянен тормоз, Бъкс все още не са фаворити. B-играта на Канзас все още е достатъчно добра, за да победи A-играта на друг отбор, така че ако Bucs ще печелят този мач, те ще трябва да играят добре и да се надяват, че Chiefs ще им направи повече от един подарък - санкции, ненавременни бъркания, може би прихващане на интерсепшън от Махомес или два, фъмбали.
В мача през сезона Bucs получиха подобни подаръци, но това се оказа без значение. В момента Тампа Бей играе по-добър футбол от тогава. Така че може би, ако Канзас Сити не е на върха на играта си, този Бъкс ще бъдат конкурентни. Ако Chiefs играят добре, за Бъкс ще е много трудно да спечели.

Валентин Тодоров



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1517330
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930