Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2021 13:58 - Няколко божи заповеди към всяко нападение във футбола, което иска да е успешно
Автор: valentint Категория: Спорт   
Прочетен: 338 Коментари: 0 Гласове:
0



Доброто нападение трябва да е способно както да тича, така и да подава. Ключът към успеха е балансът. Успешния отбор трябва да се стреми да държи топката през повече от 60 % от игровото време и когато я притежава да държи баланс от 55-60% пасинг и 40-45 % рънинг разигравания. При това той трябва да е агресивен при пасовете дълбоко в тила на защитата.
image

Доброто нападение трябва да се стреми да носи топката срещу добра пас защита и да подава топката срещу силна рънинг защита. Никога не бива да се забравя, че освен реализация, доброто нападение трябва да се стреми да ограничи ефективността на лайнбекърите и защитните бекове. Ръна трябва да помага на пасинг играта, а пасинг играта да създава възможности за ръна за да успеем да разпръснем защитата и да я принудим да защитава цялото поле, което от своя страна ще ни даде проходи да нахлуем и завладеем терен.

Ето няколко задължителни правила, за да постигнете това:

1. Ако имате силна офанзивна линия, подобрете я още.  

Офанзивната линия е сърцето на доброто нападение. Без солидна офанзивна линия всички други аспекти на нападението се сриват. Добрия офанзивен лайнмен е комбинация от размер, скорост, сила и най-важното - интелигентност. Но дори да разполагате с най-добрите лайнмени, без синхрон между тях линията ви няма да бъде достатъчно добра. Затова, независимо от това колко добра е ващата офанзивна линия, винаги има място за подобрение. Укрепването на играта на офанзивната линия през редовния сезон е ключът към успеха в следсезонните мачове.

2. Отделните игрови разигравания трябва да бъдат подчинени на общ, стратегически план за игра.

Няма значение колко заучени разигравания имате, далеч по-важно е да имате определен план за играта в нападение. Комбинирайте разигравания с които вече сте имали успех с такива, които се очаква да доведат до резултати срещу конкретния противник. Наличието на генерален план за игра ще дължи нападението ви фокусирано и уверено, дори ако началните моменти не протичат според очакванията ви.

3.Принудете защитата да защитава цялото поле. Никога не позволявайте на защитата да се скупчва към линията на схватката, подреждайки осем или десет мъже в бокса, защото ставате предвидими в извикването на ръна. Никога не позволявайте на защитата да залива зоните с допълнителни защитници. Нападението трябва да атакува всички зони на терена и да принуди защитниците да останат максимално разпръснати. Това ще ви позволи както да създадете неравновесие в зададена в съответното разиграване зона, така и да имате желаното надиграване един на един между вашия рисийвър и неподкрепен защитник от тила на съперника.

4. Форсирайте ръна.  

Накарайте защитата да уважава и да се бои от рънинга ви, така тя омеква в рушенето на пасинг играта ви. Тогава отворете пасинг играта си.

5. Стремете се към физическо доминиране над защитата.  

По принцип,  да бъдеш силен и да доминираш физически в нападение не е толкова важно, колкото в защита. Затова физически доминиращо нападение може да разбие другия отбор както физически, така и психически. И ви гарантира тотален контрол над играта.

6.Създайте несъответствие в точката на атака.

Проектирайте и изпълнявайте разигравания ,които ви дават превъзходство над защитата в точката на атака. Използвайте целия си подготвен набор от капани, силови отигравания, изолации на определени защитници, насочване към потенциални клиенти, опции, пропуски и всякакви други разигравания които ще ви гарантират ситуация, при която да можете да се възползвате от числово, ръстово , силово, в скорост и прочие превъзходство в точката на реализация.

7. Не се страхувайте да рискувате.

No guts, no glory! Винаги може да изпаднете в позицията на изоставащ и да се нуждаете от бърз резултат. Тогава не се бойте от рисково отиграване в което основното да е бързо, неочаквано от съперника действие. Хвърлянето на плей-екшън пас на първи даун в 30-40 % от случаите е добро начало.

Разбира се, има още не едно и две правила, които трябва да спазвате, за да сте успешни – да сте дисциплинирани, да сте подготвени, да се фокусирани, да минимализирате грешките и така нататък. Тази статия не се стреми нито да ги изброи всичките, нито да ги съпоставя по важност. Важното е, че без кодекс от подходящи правила, не може да се постигне успех в нищо.

Валентин Тодоров




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1516328
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930