Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.08.2019 16:02 - Отново за лош закон,но закон
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 1001 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 25.08.2019 16:15

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Веднага искам да стане ясно:

Няма такова нещо като  «лош закон,но закон»

Тогава защо го чуваме непрекъснато от телевизорите или четем във вестниците.От маститите професори по право,поканени да замажат поредното законотворческо недоразумение,през самите творящи лобистки,създаващи условия за престъпления „без нарушаване на закона” ,норми законотворци до спортните коментатори,оправдаващи с него поредното чиновническо безумие в създаването на правила.

То е неизменна част от аргументацията на много „прависти”,такива като проф. Герджиков, който твърди непрекъснато:

-"За никое общество по-страшно от анархията няма”.

Затова”

-„Законът по-добре лош, но да го има”, казвали още римляните."

Римляните такова нещо не са казвали.Такова нещо казват българските,а напоследък даже и европейските професори по право, като изопачават латинската сентенция.Но понеже всички те са рожба или на „тоталитарната правна система” или на не по-добрата модерна "политическа коректност",да изопачават историческите и научните факти е тяхно кредо.

А ако им се противопоставите или ви унищожават, или унищожават фактите и ги заменят с удобни на техния възглед манипулативни внушения.

„Законът по-добре лош, но да го има” е погрешно твърдение, обслужващо „прависти – некадърници", попаднали в Парламентите и Държавната власт:

Това което римляните са казали е:

-Dura lex, sed lex

В превод:

-Строг закон, но закон.

Дори слепия ще види разликата.Всъщност между двете сентенции няма нищо общо,освен,че са оценка на нормотворчество.Кое в строгостта и императивното прилагане на закона го правят лош?Напротив,колкото един закон е по-малко възможен за адвокатско,чиновническо и всяко друго тълкуване и манипулиране,толкова той е по-добър и гарантиращ основната функция на правото,както за римляните,така и днес - справедливостта.

Макар последното да се отрича от същите тези незнаещи латински „прависти” с превърнатото в игра на думи твърдение „Правото не е справедливост”,въпреки,че на латински двете понятия се изразяват с една и съща дума – Iustitia.

За същите тези,явно взели задължителните си часове по латинска така,както и дипломите и магистратурите си,чрез невежо преписване и плагиатсво (както добре документирания случай с новата председателка на европейската комисия Урсула фон дер Лайен,макар и в друга също изискваща латински и не по-малко опасна при допускане на невежество и плагиатство област, каквато е медицината)ще напиша любимата им сентенция на латински.

Malum lex, sed legis – Лош закон,но закон.

Но,отново да уточня.Това е моя фраза на латински.Римляните нищо такова не са писали и не са казвали.

Иначе те са казали какво е лош закон.Според Сенека такъв е всеки закон „който поставя пречки пред правенето на нещо което не е забранено”.

Според другия титан на римското право Цицерон  „Закона трябва да е кратък”.

Няма защо да продължаваме с цитатите.И така е ясно:

Цялото европейско,в това число и българско законодателство,основано на сложни разрешителни,регулативни и описващи точно как да се вършат нещата разпоредби ,които от своя страна създават административни институции за контрол на тези разпоредби и допускащо „вратички” за запознати заинтересовани е Лошо.

То пречи на нормалната човешка дейност и е предпоставка за злоупотреби, разхищения ,липса на справедливост,корупция и т.н.Тоест за всичко срещу което правото се бори.

Римляните също така са написали какво се прави с лошите закони.Цицерон в „За законите” ясно казва „лошите закони не трябва да се изпълняват”.

А някои други хора са написали и какво да се прави с „лошите законотворци”.

 

Валентин Тодоров




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1516927
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930