Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2020 01:27 - Трудно ли е да се научи NFL playbook?
Автор: valentint Категория: Спорт   
Прочетен: 327 Коментари: 0 Гласове:
0



Наистина е трудно.

image

Не съм сигурен, че много играчи го запомнят сами по себе си; по-скоро става въпрос за разбиране на концепциите, а не просто за познаване на всеки отделен
play call. Бих го оприличил на изучаването на нов език - по-лесно е да се разбере основната му структура, отколкото да се запомни речника. Това влиза в сила, когато стигнете до НФЛ или се преместите в различен отбор  или ако влязат нови треньори. Това е все едно да научите нов език , да виждате роднини и да ги свързвате по този начин (например, наистина сте свалили езика, когато вашият мисловен процес е "2-Jet означава 2-Jet", за разлика от "2 Jet означава Slide Right от последното нападение, в което участвах").

Много треньори са разработили система, при която разиграванията са формулирани, което означава, че формацията е код, а на действието на играчите се задава или име, или номер. Например:

Run play, извикан като Red I Wide Heavy 234 Slam.

Първата част на извикването определя формацията.

Red - Tight End вдясно

I - Означава, че са в I формация (бекове, подредени в линия зад QB под центъра)

Wide Heavy - Означава, че wide receivers са подредени от същата страна като tight end

2- Първи 2 обяснява, че трябва да има 2 wide receivers

3- Означава броят на  бековете (1- QB, 2- FB, 3- HB)

4- Номерът на отвора, към който трябва да тича RB-а.

(снимката долу показва номерата на отворите)
image

Slam - Това е типът на ръна -slash hand-off е видът на предаване на топката от куотърбека, в този случай 34, с топка забита в корема на тичащия, би означавало, че HB се движи право напред зад FB през процепа между RG и RT.

След като всички тези кодови думи и цифри бъдат научени, всеки от отбора може да знае и разиграва голям брой заучени разигравания. Средно между 1500 до 1600 на сезон…

А ето и пример за Passing Play:

Blue Trips Early Neat 341

Отново първа формация

Blue- Tight End вляво

Trips- 3-ма Wide receivers

Early - Означава, че и тримата ресийвъри са подредени от дясната страна

Neat – Ресийвъра, най-близо до офанзивната линия  е на линията на scrimmage, другите двама са обратно извън линията (не покриват вътрешния ресийвър)

341 - Числата в този случай определят маршрутите, управлявани от ресийвърите от страничната линия навътре в полето. (най-отдолу има пример за route tree ,дърво на маршрутите)

Така, че 341 означава:

Outside receiver се хвърля надясно и изтичва нагоре по страничната линия

Middle receiver изпълнява flag.

Inside receiver тича отвътре навън към страничната линия

Описаното горе е типична Zone flood concept в нападение. Така, че нападенията като това могат да разиграят милиони подавания и всичко, което трябва да се запомни, са кодовете и номерата на маршрутите.

Забележка: Някои комбинации са често срещани и екипите настройват звукови сигнали или играят повиквания с името на комбинацията, така че всички да се променят в тази комбинация. Кодовете и системите за номериране стават по-сложни и стабилни въз основа на нивото Pop Warner, гимназията, колежа и др. Те могат да изискват специфична защита, опционални маршрути, движение и т.н. и т.н. и т.н. и т.н. Good play call използва тази система за изграждане на комбинирани маршрути, които са синергични, другият термин за маршрути, които работят заедно, е „концепция“, а 341 е Zone flood concept  (Концепция за наводнение в зоната“), предназначена да затрупа зоната и да получи отворен receiver. Разработени са концепции за побеждаване на определени покрития и създаване на пространство и т.н. Но това е, което те имат предвид под „език за призоваване на играта“, звуците и думите имат значение и след като ги съберете, образувате изречение или в този случай те образуват разиграване.

Сега разбрахте ли защо толкова често говорим за Wonderlic ? -  задължителния тест за интелигентност в NFL. Този тест за „учене и решаване на проблеми“ измерва приблизително уменията, необходими за запаметяването на плейбука.






Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1515422
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930