Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.02.2020 18:58 - Десет главни мита за футбола – продължение.Мит 3 и 4 от 10
Автор: valentint Категория: Спорт   
Прочетен: 401 Коментари: 0 Гласове:
0



МиФ 3.Американския футбол не е динамична игра като европейския и баскетбола

image

Още едно твърдение което не отговаря на истината.Донякъде то има своите основания в прекъсванията между отделните действия,нужни на отборите да заемат позиция за нова атака и отбрана.Но щом веднъж центъра подаде топката на куотърбека…

От този момент до края на разиграването всеки друг отборен спорт,дори и хокея изглежда като пуснат на бавни обороти в сравнение със светкавичните действия във футбола.Не трябва да забравяте,че футбол играят топ атлетите на света.Тази игра обира каймака на най-атлетичната нация в света – Американската и по скорост на нападателните и отбранителни действия просто е в друга лига спрямо останалите игри.

Още по-динамично стоят нещата по отношение промяната па резултата и посоката на развитие на играта.Едно отиване до хладилника за вземане на бири и в тези няколко секунди всичко на терена се е променило,включително и резултата,а вие сте изтървали случилото се.Във футбола всяка секунда и във всяка секунда може да се случи нещо.Затова всяка секунда може да стане ключова за изхода на мача.Една минута до края на четвъртината,полувремето или мача във футбола е страшно много време за атака.Тук не можеш да удържаш шайбата в средната зона нито да си играеш на пасове в своята половина контролирайки времето и не поддържат комфортна разлика в резултата на паркета.Принуден си да вземеш топката и да играеш набирайки ярдове и дауни.Затова във футбола,повече от всеки друг отборен спорт най-добрата защита е нападението.Единствения начин да контролираш времето е да си в атака.Колкото повече време си в атака набирайки ярдове и дауни толкова по-малко време оставяш на съперника да отвърне.Този принцип определя общия ход на играта.Преди всичко динамика ,преди всичко хардкор.Разбира се има си определени хитрости за контрол и губене на време,но дори някой от тях все още са интересни за гледане.

Та,както вече казах една минута във футбола е страшно много време.За това време може да се обърне вече спечелен мач и това се случва и продължава да се случва в почти всеки кръг.Мислите си,че в баскетбола имат най-дългата последна секунда.Помислете пак!Във футбола не може да се групирате около коша или пред вратата си в собственото си наказателно за да удържите резултата.Тук или атакуваш или се отбраняваш-и в двата случая можеш да вземеш точки,точно както същото може да направи и съперника.Една секунда от редовното време е достатъчна за започване на атака,която да завърши с тъчдаун и реализация далеч след изтичането й.

Да,действително разиграванията траят секунди,а прекъсванията между тях до 40 и повече ако са съдийски или медицински,но това е нормално за спорт в който за няколко секунди се отделя енергия колкото в други игри стига за полувреме или мач.

МиФ 4. Футбола не е най популярния спорт в Америка,бейзбола и баскетбола са преди него.

Това е било така по отношение на бейзбола,но само до появата на масовата телевизия, обединението на Националната и Американската футболни лиги и организирането на общите плейофи и мач за Световната титла - Супербоул. Преди това професионалния футбол е отстъпвал по популярност не само на бейзбола,но и на собствената си основа - колежанския футбол.След първите няколко Супербоула ситуацията рязко се променя и от края на 80-те години футбола първо изпреварва,а после оставя далеч назад останалите видове спорт в САЩ.

Сега ситуацията съласно рейтинга на спортиите канали, анкетите на спортните портали,както и тези в Интернет,например тези в Google оформят такава картина за петте най-популярни спорта в САЩ:

1.Американски футбол 38,8%

2.Баскетбол 15,3%

3.Бейзбол 14,8%

4.Сокър (европейски футбол) 8,2%

5.Хокей на лед 3,8%

И това далеч не е пълната картина. Още е рано за данните за 2019,но тези побликувани за 2018 г. показват,че тенденцията НФЛ да е без конкуренция на ТВ пазара се засилва.Данните на Sports Media Watch показват, че предимството вече е космическо. 40 от 50-те най-гледани програми са мачове от НФЛ. Шест са срещи от колежанското първенство по американски футбол, а останалите четири – излъчвания от олимпийските игри.

Събитието с най-голяма аудитория за 2018 г. е Супербоул LII. След него се нареждат финалите на конференциите, два дизионни плейофа, два мача от „уайлд кард” кръга и срещата в Деня на Благодарността Далас – Вашингтон. Под №8 е финалът на колежанското първенство Алабама – Джорджия и едва под №9 застава първото нефутболно предаване – церемонията по откриването на зимните олимпийски игри.

Превъзходството на НФЛ през 2018 г. спрямо останалите професионални лиги в САЩ е огромно. 40-ият по гледаемост мач (Чикаго – ЛА Рамс) е събрал аудитория от 19.39 млн. зрители. Това е с почти милион повече от най-проследения мач от НБА (№2 от финалната серия Голдън Стейт – Кливлънд), с 1.75 млн. над лидера в МЛБ (№5 от финалната серия Бостън – ЛА Доджърс) и 3.42 млн. над мача за колежанската титла по баскетбол Виланова – Мичиган.

При тези факти не мисля,че има даже какво да се дискутира по темата за популярността.

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1511897
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930