Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2023 18:33 - Поражението на Украйна и нейните поддръжници от НАТО вече не може да бъде избегнато. Бахмут е началото на края
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 208 Коментари: 0 Гласове:
0



Поражението на Украйна и нейните поддръжници от НАТО вече не може да бъде избегнато. Бахмут е началото на края image
  • 09 Март 2023
 

Украински войник на пост в близост до Бахмут

Автор: Брандън Дж. Уейчърт, asiatimes.com

 

Прозорецът за сключване на споразумение се затвори

Из интернет се рее идеята, че сегашният конфликт в Украйна ще остане под формата на статична война на изтощение, която ще обезкърви руската армия. Какво от това, че може да унищожи украинското общество и да изтреби по-голямата част от населението на Украйна? Поне ужасяващата руска военна машина ще остане спряна в убийствените полета на Украйна. 

Който вярва в този наратив, живее в измислен свят.

 

Фактите са, че украинската армия е изтощена, западната верига на доставки е изцедена, а запасите на НАТО от важните оръжия и амуниции са изчерпани. Поради това войната преминава в конфликт, в който руската страна ще се радва на няколко ключови предимства.

За всички, които са с впечатлението, че войната на изтощение ще доведе до договорено споразумение: Друг път!

Москва в момента е изцяло ангажирана с този конфликт. Прозорецът за възможно споразумение е затворен. Освен ако Русия не започне скоро да търпи значителни загуби (от което тя не изглежда застрашена, ако битката за Бахмут е някаква индикация), само руското числено превъзходство над украинските сили ще им осигури постигането на така чаканата победа.
Поражението на Украйна и нейните поддръжници от НАТО можеше напълно да бъде избегнато като резултат от тази война. Усещайки слабостта на Запада, както и факта, че те крайно са се надскочили, руснаците ще използват всички средства да пречупят Украйна и да я подчинят. Началото на края изглежда се случва в този момент в Бахмут, град в крайната източна част на Украйна (най-близкият до руската граница).

Руските сили прекараха месеци, осъществявайки обкръжаване на града. В началото на февруари затрудненият президент Володимир Зеленски настоя     неговата армия да се бие до горчив край в Бахмут.

Подобни героични декларации от Киев изглежда не бяха чути от никого на бойното поле, защото в момента циркулират съобщения, че украинските защитници са все по-изтощени. Освен това, властите от украинското Министерство на отбраната нееднократно казаха през последните няколко седмици, че ще изтеглят силите си от Бахмут, ако преценят, че ситуацията става нетърпима.

image

Изглед на разрушенията в Бахмут

В началото на март руският план за обезкървяване на украинците в Бахмут изглежда работи. Така че Украйна принудително изтегля силите си от обсадения град (който според украински официални лица е сринат със земята след месеци сражения там).

Разбира се, самият Бахмут не е важен за нито една от двете страни. Това, което е важно в случая с този източноукраински градец, е че той е на пътя към река Днепър. Туптящото сърце на транспорта и търговията, Днепър е основна артерия за Украйна. Той също така е геостратегическа точка в самата Украйна. От няколко месеца между украинските и руските части се водят боеве за контрол над островите в река Днепър.

До този момент украинците не успяха да изтласкат руските сили от района. Ако боевете за Бахмут престанат, което изглежда скоро ще стане, а отслабващите украински защитници бъдат изтласкани по-назад от източната част, Западът трябва сериозно да се обезпокои за съдбата на Днепър.

Руската стратегия за изтощаване работи и нейната крайна цел е най-малкото да задържи източните руско-говорящи части от Украйна, както и Крим на юг.

Изтласкването на украинските сили от Бахмут ще позволи на Русия значително да напредне към Днепър и да отцепи региона от останалата част на Украйна. Руският контрол над Днепър също така ще попречи на украинците да изпълнят лошия съвет за атака на Крим.

Бавната и болезнена смърт на украинската държава е близо. Независимо дали ще се случи след няколко месеца или година, руснаците не бързат за никъде и ще водят тази война по същия начин, по който са водили всеки конфликт в историята си – с много човешка сила, бруталност и време.

Украинската страна на разгрома при Бахмут

В социалните мрежи моите прогнози са често порицавани, като се казва, че Бахмут никога не е бил толкова стратегически важен, колкото аз пиша, че е. Това твърдение обаче не издържа никаква проверка. Ако беше толкова маловажен, защо Украйна би хабила ограничените си ресурси и персонал за удържане на града толкова време? Казва се, че целта е била да се обезкърви Русия. Сега, когато ситуацията в Бахмут е непоносима за украинците, те местят защитниците си на нова отбранителна линия извън града, надявайки се да въвлекат руснаците в нова месомелачка.

Това ужасно много прилича на фантастичното мислене, което е доминирало в края на Третия райх в бункера на Фюрера (не, не казвам, че украинската кауза е същата като на Адолф Хитлер, успокойте се), когато германското ръководство нарежда на всичките си армии да заемат отбранителни позиции, които съществуват единствено на картите в бункера. Неколцина германски висши военни намират кураж да кажат на болния си диктатор истината, че тези части не съществуват и че ситуацията е безнадеждна.

Несъгласните с моя поглед върху ситуацията настояват, че украинците успяват да обезкървят руските сили. Смята се, че руснаците са загубили повече от 3000 военнослужещи само през последните четири дни в битките за Бахмут. Руските сили обаче все пак взеха града и стабилно напредват към централна Украйна. Междувременно Украйна загуби огромен брой военнослужещи, които все по-трудно ще може да замени. Руснаците, които бяха убити в боя, от друга страна, бяха „престъпници и мобилизирани“, които са лесно заменими за Москва.

Дори и украинците да убият повече руснаци, които са по-малко обучени от тях, цифрите са цифри, а по-високите руски цифри, в комбинация с очевидната решимост на Путин да смаже Украйна във войната, която той започна преди година, е по-силно от всичко, което прави Североатлантическата организация.

Украйна не може да се измъкне от тази бъркотия

Както писа моят колега Даниъл Дейвис от изданието за отбрана „1945“ наскоро за ситуацията в Бахмут:
„[Въоръжените сили на Украйна] отдавна разбраха, че ще бъде почти невъзможно да удържат Бахмут, и още през май 2022 г. започнаха да подготвят нови отбранителни линии в района на Словянск-Краматорск.

След загубата на Соледар през януари и предвид броя на военните, които Русия определи за завземането на Бахмут в началото на февруари, украинските лидери можеха да изтеглят частите си организирано и да ги разположат на новите позиции по линията Словянск-Краматорск още в началото или средата на февруари.“ 

Колкото до прословутите свещени танкове, обещани от Запада на Украйна с големи фанфари –  беше отпусната само една трета от екипировката, която Украйна поиска. От това обещано въоръжение, почти нищо не е пристигнало и поне що се отнася до американците, прехваленият основен боен танк Abrams (МВТ) е малко вероятно да се материализира в следващата една година.

image

М1 Abrams, трето поколение американски основни бойни танкове, са видяни в Полша през септември 2022 г.

Предвид загубите, които понесе Украйна в боевете на изток – и вероятно ще продължи да понася, докато войната продължава – танковете няма да променят нищо за украинската защита, когато най-накрая пристигнат.

Украйна унищожи собствената си армия

Според оценката на Даниъл Дейвис, загубите, които украинската армия е понесла в празния опит да запази контрол над Бахмут, са довели до остро намаляване на отбранителния капацитет на Украйна, който е слабо вероятно да бъде възстановен в скоро време (не и без включването на западни сили).

Коментаторът на Asia Times Стивън Брайън точно оцени, че докато украинската позиция в Бахмут се срива пред лицето на руската офанзива, Киев тайно подготвя атака срещу контролирания от руснаците Крим. Дори и с пълен капацитет, украинците ще установят, че този укрепен, контролиран от руснаците регион, трудно може да бъде превзет. При сегашните обстоятелства всеки опит на Украйна за нападение на Крим би завършил с тотално бедствие за Запада.
Руснаците сега имат времето на своя страна. На Москва не ѝ се налага да преговаря. Украйна е в отстъпление и нейните сили е слабо вероятно да успеят да организират ефективна офанзива в скоро време. Ако украинците опитат да ударят Крим сега, което изглежда правят, атаката им ще се провали.

Дори и в евентуална битка за Крим да стане чудо и украинските сили да направят значително напредване, рискът от ядрени репресии от Русия ще бъде на най-високо ниво в историята.

Руско-украинската война влиза в критичната си следваща фаза. Това е период, в който Западът трябва сериозно да преосмисли ангажимента си, тъй като руснаците няма да се предадат или да изоставят мисията си да пречупят украинската държава. Правителството на Зеленски можеше и да бъде спасено преди една година, но арогантността на западните лидери осуети развитието на тази сделка.

Уви, Западната страна ще загуби в Украйна. Тя само трябва да реши колко лошо иска да загуби. Да се надяваме, че в момента тече някакво реално преосмисляне в Белия дом и в Брюксел.
В противен случай ние наистина гледаме надолу към трета световна война, която ще включва ядрено оръжие. И това е война, която Съединените щати няма да са в състояние да спечелят, без първо да разрушат себе си, точно както направиха европейските Велики сили през Първата световна война.

Брандън Дж. Уейчърт е бивш служител в Конгреса и геополитически анализатор. Освен че е сътрудник на Asia Times, той е редактор и в American Greatness и Washington Times. Уейчърт наскоро стана старши редактор в 19Forty Five. Той е автор на „Winning Space: How America Remains a Superpower“, „The Shadow War: Iran’s Quest for Supremacy“ и „Biohacked: China’s Race to Control Life“

Източник: asiatimes.com

Превод за "Гласове": Екатерина Грънчарова




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19698215
Постинги: 44649
Коментари: 6160
Гласове: 7174
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031