Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.03.2023 21:57 - Now that the Russian have taken Bakhmut, do you think that their next objective is Kiev?
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 789 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Не. Русия няма да гони толкова далечна цел. Тя вече опита да превземе Киев и се провали заради липса на достатъчно войски и неправилно планиране. По всичко изглежда, че сега Русия също не иска да ескалира войната. Иначе нямаше да ги има подобни необясними неща:

1. Нито един от 20-те моста над Днепър не бе атакуван и разрушен.

2. Русия изстреля над 1000 ракети по стотиците разпределителни станции на второстепенната, 350 МегаВолт-ова мрежа, довели локален и временен ефект, но нито една по само 20-те на главната 750 МегаВолт-ова мрежа, което наистина би прекъснало за дълго елекрозахранването в цяла Украйна.

3.Не бе ударен нито един от основните хъбове на Украинските мобилни оператори, които също не са много (и те са около 20).

4.Не бе атакувана, ударена и пробита нито една от стените на Днепърските язовири, макар, че щом аз зная, че тези стени са в недобро състояние, сигурно и Руснаците го знаят.

И прочие, и прочие…

Русия явно ще се ограничи до операцици срещу Украинските въоръжени сили в Запорожието и може би, но само може би – Харковска област.

Сега течащата Донбасска настъпателна операция включва пет основни плацдарма — Купянско (групировка войски «Западная»), Красно-Лиманское (групировка «Центр»), Донецко (групировка «Южная»), Южно-Донецкое и Запорожское (групировка «Восток»).

image
В нея российските войски се стремят не само към унищожаването на украинските позиции на предната линия, но и във втория ешелон на отбраната. Сега за ВСУ това са големите градове на ДНР, държани от украинските войски — Торецк, Краматорск, Славянск, Дружковка, Мирноград и други. Всички те в момента са превърнати в базата на снабдяване на украинските формирования: командни пунктове, сврзочни възли и центрове за РЕБ, складове за боеприпаси и ремонт на натовската бронетехника.

Именно в тези градове на второто ниво на защитата, ВСУ продължават да придвижват свежи подразделения.

Да кажем, в Торецк това е 1-я отделна танкова бригада от Черниговска област, 53-я отделна мотопехотна бригада от Сумска област, 93-я отделна механизирана бригада от Днепропетровска област и други.

Под Торецк е прехвърлен и 3-й отделен полк за спецоперации «Восток». Западно от Горловка украинците разместиха подразделения с HIMARS.

Сега за руснаците най-важен е Торецк, тъй като именно от тук започва втората линия на отбраната, която екстремно подготвя ВСУ. Също и Краматорск и Славянск. Оперативното обкръжение и превземането на Бахмут ще позволи да бъдат освободени десетки хиляди руски бойци, които сета са заети именно с това. След това войските ще получат възможност да настъпят както на северозапад — от страната на Краматорск и Славянск, така и на югозапад — от страната на Торецк.

Стратегическа роля в началото на Донбаското настъпление играе именно Горловка — от която до държания от ВСУ Торецк са точно 12 километра по права линия (или оръдиен изстрел).

Част от руските групировки, освободени след превземането на Бахмут, ще настъпят едновременно с войските от страна на Горловка — и това ще позволи да бъдат широко обкръжени украинските сили, които сега са задействани в юго-западната част на Бахмутския район и южната част на Краматорския район.

Моето мнение за развитие на операцията е сходно с това на американските експерти Мейсън Кларк и Джордж Барос, които смятат, че успехът на руските операции в Бахмутския и Краматорския райони от ДНР зависи не само от скоростта на вземане на самия Бахмут, но и от скоростта на превземането на Славянск. Защото в крайната фаза именно по Донбаската дуга трябва да се съберат няколко групировки, които сега се придвижват от различни направления.

Имемно там ще е решителния сблъсък на Зимната кампания.




Гласувай:
2



1. gardener - Благодаря за компетентния анализ (не мисля, че е правен за мен).
07.03.2023 11:16
Ако може да развиете и тема, при така създадената "обстановка" и предполагаем мир при условията на Русия, какво се случва с политиката на България и каква ще е най-добрата политика на България по темата. Какво трябва да направят днешните управляващи за да минимизират загубите за нас и да излезем до някаква степен добре от конфликта. Мислите ли, че политиката на Радев е добра, аз не съм голям мислител, но изглежда, че той се опитва да изкара България от враговете на Путин, това описано по най-тъпия възможен начин от мен. По скоро добра ли е нашата политика или е грешна. Пак ще кажа, моята тъпотия - втората линия на отбраната на ВСУ няма да издържи като първата, само ще проточи войната още 4-12 месеца, освен, ако това не е някаква много обмислена стратегия, съчетана с неясна, обучена военна сила от страна ВСУ, разбира се, че ще е обмислена хиляди пъти и разбира се, че ще е градена от най-добрите специалисти на Запад. Да се надяваме, че скоро всичко ще свърши и всички ще са доволни и вълците и агнетата и ние тук.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1512316
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930