Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2021 21:07 - ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1166 В ОБЩА ПОЛЗА
Автор: forma Категория: Политика   
Прочетен: 516 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.11.2021 21:09

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
ГРАДСКИ ЕСКИЗИ N 1166
В обща полза

 image
 

Всичко, свързано с архитектурата е насочено към бъдещето на града, близко и по-далечно.
Близкото е необходимо, за да е в услуга на съвременниците, далечното - е задача за бъдещето на съществуващата днес урбанизирана територия и нейното териториално развитие, градоустройствено проектиране и прогнозиране. Всяко от тях, за да се владее прецизно - изисква свое ниво на култура, знания и творческо въображение.
Близкото бъдеще се нуждае от реални познания за бита, културата на средата, изискванията на технологичното ниво на националната икономика и наложената политическа форма на управление. Далечното - се нуждае от още знания, а освен тях и от огромен опит, дори и от някаква форма на предположения и „гадателство“.
Естествено, се шегувам, но в шегата се крие и истина.
*
Днес, нашият град е неузнаваемо различен!
Всички негови системи, все повече и повече, придобиват образа и подобието си на гражданите, които го обитават, владеят и управляват! А градът прилича на тях и е толкова „жив“ и приятен, колкото те му позволяват да бъде! Защото се нуждае от тяхната помощ, за да се развива и променя, да расте и поумнява, стига да му позволява властта, която се назначава от партиите, които се подкрепят от манипулираните избиратели, а заедно - от манипулаторите!
От тяхното благоразположение и икономически интереси зависи неговото ежедневие, зависи и бъдещето му. От днес и от нас, и това е жалко, защото обществото му е апатично, а властта – неграмотно безхаберна.

В съвременния град са нарушени естествените форми на живот, защото нормалното му функциониране е подчинено на фактори на огромната моторизация. Тя изисква, от своя страна - все повече и повече територии, защото неконтролирано расте, защото са  необходими още средства за създаване и поддръжка на улици, на магистрали, на места за паркиране и гариране, както и средства за възвръщане чистотата на замърсената от тях среда и въздух.
Но, нали, не е реално и не е възможно да изчезне собствеността върху автомобилите и свободата, която ни даряват. Моторизацията е особено висока в развитите технологично и икономически страни от Европа и Съединените щати като пътищата, улиците и местата за паркиране в градовете им доминират и ще доминират в градския пейзаж, за това е невероятно, още от днес и без тях - да се прогнозира и проектира бъдещето на урбанизираните територии.
Мисля, че в близките столетия те ще изискват - още земя, още средства, още повече грижи и човешко внимание, и още повече професионализъм!
*
Като всяка човешка дейност и архитектурата е ангажирана в създаването на структури, които да осигуряват качествата на средата за обитаване, образование и труд, за лечение и развлечения, за творчество. Архитектурата е задължена да създава, не само - религиозни сгради и пространства, но и тези за спорт и култура. Тя и по-високото й ниво - градското планиране са физиономията на всяко общество, неговият културен и технологичен израз. Всички те … ще се нуждаят от земя и форми за нейното оптимално използване!
*
Земята на града е устроена така, че да приема и инфраструктурното обзавеждане на урбанизираната територия. Тя осигурява, колкото й се позволява от хората и оптималното, и екологичното му използване, въпреки, че днес, все още, е непълноценно.
Липсата на оптимални и хармонични норми в отношенията между отделните градоустройствени структури и елементи, създава проблеми на града и жителите му, дори, превръща средата в неподходяща за обитаване.
Хилядолетия светът на човека се е опитвал, още след раждането на първите градски формации, да въведе ред и режими на нейното ползване, защото правилното и оптималното използване на овладяната територия пречи на града и на жителите му да боледуват, осигурява възможности и им предоставя високи нива на инфраструктурна, климатична и екологична осигуреност.

Хармонията изисква и законност при притежанието от отделни членове, и от обществото като цяло.
Когато върху тях се налагат различните форми на еднолично управление, на тоталитарни / посттоталитарни форми на управление на собствеността или се присвояват права, градските територии често загубват част от свободата и правата да бъдат управлявани справедливо, и хармонично в обществен интерес - градът залинява. Загубват се повече от жизненоважните градски функции, които го обслужват, важни за различните слоеве или възрастови групи на обществото.

Същото се получава, когато се извършва и умишлено модифициране, и презониране на части от градската структура – превръщайки зони с по-евтина земя и начин на живот в по-скъпи като се нарушава социалното и икономическото многообразие! Тоест, налага се гентрификация на урбанизираната територия с цел икономически изгоди за властта, която използва неправомерно конституционните си права за лично облагодетелстване на владеещите я, а така умишлено и безкомпромисно или от неграмотност се засяга живота на гражданите и града, използвайки непозволени институционални средства и създавайки „нови“ форми при нейното ползване.

Следствие на тези некоректни действия градът се променя и губи паметта си така, както преди половин столетие неграмотната власт промени образа на редица окръжни градове, завинаги унищожавайки паметта им!
мп




Гласувай:
0



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: forma
Категория: Политика
Прочетен: 1401170
Постинги: 1722
Коментари: 16
Гласове: 479
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930