Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2020 19:05 - Какво е усещането да инкасираш здрав хит в NFL?
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 321 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.06.2020 21:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Какво е усещането да инкасираш здрав хит в NFL?
image
Зад всеки от 32-та отбора в лигата стоят стотици хиляди и милиони фенове на играта.Е,с изключение на Чарджърс,разбира се.Последните,особено откакто се преместиха да играят в задния двор на фамозните и известните имат по-малко фенове на мач,отколкото се събират за някоя сбирка на Анонимните Зависими в „града на Ангелите”.
Зад всеки играл в НФЛ има хиляди,които фантазират,че играят там.И се питат за едно или друго от нещата,които профитата по правило,също както военните ветерани не обичат да говорят за бойните си преживявания (става дума за тези които наистина имат такива,спомените и книгите ги споделят и пишат тиловаци и щабари) не споделят.
Например какво е усещането да те удари и прегази някое от големите момчета в НФЛ.
Като някой от масата неизпитвали подобно нещо честно казано не мога да се сетя за някакво описание или аналогия, които биха определили успешно това, което наистина е тежък футболен хит. Но ще опитам.
Общо взето разграничаваме две основни категории хитове:Едните са “all-over” или „пълно телесно” въздействие, при което енергията се предава сравнително равномерно през тялото. Усещате ги най-вече в торса,нагоре от таза,включително в главата. По този начин обикновено се чувства здрав,силов „tackle” - независимо дали е даден или приет - както и добрият блок (тук не става дума за „chop blocking” или специфични техники като шамари). В зависимост от вашето ниво на концентрация, фокус, свирепост или гняв, тези удари сами по себе си не са „болезнени“. Във всеки случай вие сте наясно с контакта и макар със сигурност да не се чувствате сякаш нищо не се е случило това е нещо преживяно стотици (хиляди?) пъти и вие свиквате с него. Някои хора сравняват тези големи хитове с „получаване на удар от камион.“ Това е нелепо. Без да говоря от собствен опит,но камионите са железни,тежат 20-30 пъти, колкото тежи футболист, така че силите, които участват,са много различни. Да не говорим,че камионите не изпитват болка.Така,че няма как да служат като сравнение за това какво чувстват при ударите във футбола двама [или повече] мъже, които се блъскат един в друг, носейки тампони и каски.
Другата трудност да опишеш как изглеждат хитовете са безкрайните възможни обстоятелства. Мисля, че всеки футболист ще удостовери, че получаването на удар се чувства МНОГО по-лошо, отколкото да направиш такъв. Някои играчи, като Рей Люис, обясняват дълголетието си да играят на пълни обороти с това,че през всичкото това време те са тези, които инициират контакта.Това обяснява защо някои от най-опустошителните хитове са blind-side blocks или тези които не очаквате! Просто помислете, че сте в защита,далеч от разиграването и точно когато то приключва и вие спирате и просто гледате завършека ,отпускайки се…Изобщо не сте наясно, че офанзивен играч тича към вас от 25 ярда,не гледате какво става около вас и губите фокуса си за миг.Това е всичко, което е необходимо, за да получите SMASHED страничен хит,който ви изпраща в полет.И понеже не сте птица има какво да се желае от приземяването ви… Слепите странични блокове [и tackles, като TE или WR, идващ през средата] най-често чупят кости, изкълчват рамене и причиняват масивни сътресения
image.
Втората основна категория на удара е „насоченият удар“, който включва конкретна част от тялото.Те могат да бъдат мъчително болезнени и те често са тези, които приключват кариерата на много играчи.Например когато голямо момче от защитната линия „tackling” рънинг бека леко отстрани,извивайки коляното му навътре.Ще го видите когато дефанзивни бекове атакуват рисийвър,свалят го,спъват се в него и преобръщат глезена си.Тези хитове не са точно “BIG.”. Те не са зрелищните сблъсъци които гледате на многобройни повторения.Всъщност понякога дори не е очевидно нещо значимо да се е случило - докато не видите ръката или крака да сочат в грешна посока...
Ще кажа това: има качествена и количествена разлика между попаденията на добри играчи и елитни играчи.Вторите умеят да насочват хитовете си така,че не просто да спрат и повалят съперника.С всеки удар те източват увереността и куража му.Внушават му кошмари.Без да чупят кости чистата сила на блоковете им е обезсърчаваща и пагубна. Виждали сме много такива играчи през годините.Раздаващи здрави удари.Без да щадят себе си и съперника.Това е солта на играта.Макар да знаем,че „БОЛИ”

Валентин Тодоров




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502605
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031