Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.10.2019 23:08 - Сложността на връзките
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 947 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

В понеделник, 28 октомври, стана известно, че България е изгонила руски дипломат, по отношение на когото е образувано дело по обвинение в шпионаж.

Това събитие измести от фокуса току-що проведените избори към които мнозинството от българските граждани,поне имащите самостоятелно мислене такива проявиха подчертано безразличие.

На пръв поглед всичко е според правилата  като се изключи потулването на фактите с до болка познатото оправдание за тайната на разследването.

Виенската конвенция за дипломатическите отношения от 1961 г. дава на приемащата държава по всяко време и без основание да обявява дипломати за персони нон грата.
Акредитиращата държава трябва да отзове такова лице или да прекрати неговите функции, иначе държавата домакин може да откаже да го признае за дипломат. Дипломатическите служители са защитени от наказателна, а също така гражданска и административна отговорност. Макар да са задължени да се подчиняват на законите на приемащата ги страна, извършването на нарушения не дава право за техния арест.

Статутът на персона нон грата е единственият механизъм, позволяващ на приемащата страна да се предпази от дейността на чуждестранните дипломати. Изгонването на дипломати е крайна мярка и обикновено се свързва с шпионаж – дейност несъвместима със статута на дипломата.

Но…

Това което най-много ненавиждам у нашите политици и журналисти е,че те ни третират сякаш всички сме с тяхното лимитирано доста под средното IQ и не можем да преценяваме фактите сами или да четем между редовете на скалъпените им писания.

Независимо каква е официалната квалификация на акта гоненето на дипломат/и винаги е политическо заявление,а не нещо пряко свързано със сигурността на страната.

По призумция всички емисари в чужда страна са и шпиони.Те са срещат с елита на страната официално и неофициално на коктейли и светски събития.Там се говори.И се събира информация. Така,че не само руския,а всички първи,втори секретари и аташета на посолства по призумция са и шпиони.

Всички са наясно с това.Такава е играта.

До гонене се стига в 2 случая.Когато трябва да се защити някои високопоставен местен тъпанар,който не си държи езика зад зъбите и като изпие две питиета не знае дали това което казва е класифицирана информация или просто хвалба колко е осведомен и важен.Или за политическо послание към трети страни.

Повечето факти  сочят към втория сценария.Дори защото при първия трябва да изгоним всички дипломати имали контакт с наши официални лица по простата причина,че те масово отговарят на по-горната квалификация.

Това е първият случай от 2001 г. насам на изгонен от България руски дипломат.Тогава бившият ръководител на аналитичната дирекция на служба "Военна информация" на Министерството на отбраната о.р. полк. Яни Янев бе арестуван със секретни документи пред руското посолство. Задържана бе и началничката на секретната секция на службата Лиляна Гешева.

Заради случая изгонени от България бяха трима руски дипломати, включително Виктор Ломакин, с когото разследващите твърдяха, че Янев е имал среща, за да му предаде сводка за положението на Балканите, която получил от Гешева.

Всъщност всеки интелигентен човек можеше да прецени,че става дума за политическо заявление на правителството на Иван Костов за обвързването на България с НАТО и ЕС.

Така,че единствения въпрос е какво заявяват българските управляващи сега.

Според руските коментатори  експулсирането е свързано не толкова с неговата дейност, колкото с желанието на страната да изглежда толкова американска, колкото и самата Америка.Цитирам политическия наблюдетел Журавльов:

- Отначало те бяха „най-съветски“, сега „най-американци“. Те просто искат да покажат своята лоялност към новите началници и нехаресването към старите.

И продължава:
-Колко пъти се е случвало това. Многократно. А от балтийските държави бяха изгонени (руски дипломати), от Полша. Не говоря за това как дипломатите бяха изгонени от ЕС. Просто германците, французите действат така. Те се отнасят по-сериозно. А малките държави непрекъснато се опитват да се докажат на господаря, че са най-добрите. Нямам идея какви военни тайни би могъл да получи нашия разузнавач в България. Те дори не играят никаква сериозна роля в НАТО.

-С българите от много време не сме приятели.И това е ежедневието. Е, изгониха наш дипломат - ние ще изгоним българин. Освен това можете да се гонят направо по списък. Това се прави по цял свят. Буквално ще минат няколко месеца и всичко ще бъде забравено. Не мисля, че нашето външно министерство има илюзии за приятелството на българите с руснаците. Те са казвали толкова много пъти, че се чувстват добре в Турция, а „лошите“ руснаци идват и им налагат свобода и независимост. Но по този повод те няма да се бият. А елементът на слугинството винаги е бил характерен за малките страни.

Подобно е мнението на депутата от думата Новиков:
-България така или иначе, независимо от дългите исторически периоди на приятелство с Русия, днес се намира в общия контекст на европейската политика. И съответно тя поддържа всички тези тенденции, догми и митологии, които се формират в момента в Европа в отношението към Руската федерация.

-И следователно властите в България са готови в това отношение да проявяват някаква "общоевропейска солидарност", а тя се изразява както чрез поддръжка на всякакъв вид санкционни икономически мерки, така и мерки с политическо-дипломатическо въздействие", смята още той. "Затова даденото решение напълно се вписва в общата линия."

В общи линии такава ще е и официалната руска позиция,разбира се облечена във византийска дипломатическа лексика.

От адресатите според Русия,НАТО  и ЕС е сигурно,че няма да има никакъв коментар.Вероятно и от българския самодържец Бойко Борисов също.

Личното ми мнение е различно.

Аз смятам,че тези трети страни към които е отправено посланието са тук,в България.

Визирам президента,БСП и изобщо всички в България които се декларират по един или друг начин за русофили или просто настояващи за приятелски отношения с Русия.

Просто е.

Като не можеш да промениш желанието на някой за връзка или приятелство към трета страна или човек,направи всичко възможно тя,другата страна да не отговори на желанието.

Това работи когато майка не харесва избраницата на сина си защо да не работи и на ниво между държавни отношения.

Проблема е,че и майката и държавните дейци забравят или не искат да приемат,че сина или народа може да има собствено мнение.

 

Валентин Тодоров




Гласувай:
1



1. angelova229 - Решете трудностите със структу...
26.11.2020 03:59
Решете трудностите със структурата си.
Посетете ни https://bforcredit/
Имейл: contact@bforcredit
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502539
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031