Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2019 23:10 - Учудвам се,значи живея
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 369 Коментари: 0 Гласове:
0



Някъде,преди много години прочетох,че човек е жив докато продължава да се учудва.Не зная къде,може и да съм си го измислил макар,че звучи прекалено стегнато,кратко и ясно за да е  творение на моя мозък.

Напоследък съм по-жив отвсякога,защото не спирам да се учудвам.Например,около Брекзит.

Ще кажете нищо ново под слънцето.Англия не е девственна по отношение на напускане на спрели да носят позитиви структури.Това е нейният Втори Брекзит.

Просто повечето хора не правят асоциацията с оня,Първия Брекзит в който Англия се откъсна от тиранията на Светата католическа Всеевропейска църква ,за да потърси собствения си път и да се превърне в световна империя.В спомените за наученото в училище той потйва в мъглата.За повечето от тях Хенри Осми е прототип на някой от героите на «Война на тронове»,а не човек освободил нацията си от спъващи развитието й,безсмислени доктрини и догми,чието единстветно предназначение е не тържеството на Вярата,а господството на Църквата.

Но това е история.Която както знаем се повтаря непрекъснато.

В днешни дни не спирам да се учудвам защо толкова хора се палят от излизането на Британия от ЕС. Истината е,че това е политически и инстуционен поблем,който по никакъв начин няма да се отрази пряко на нормалните,изхранващи се с труда си хора.С него и без него тях ще ги товарят с все по-големи и увиличаващи се разходи за да издържат същите тези политици и инсттитуциите им,които в мемента ги зарибяват колко «политически корректно» е да се осъждат непокорните Албионци.

Дежю вю,ол овър агейн.Светата църква твърдеше същото и действаше по същия начин преди да се изправи срещу Реформацията и Религиозните войни довели до онази прославута фраза от Аугсбуггския договар:

Сujus regio, eius religio – Чиято е земята,негова е религията.

Не спирам да се учудвам на начина по който се посрещат решителните действия на Борис Джонсън да свърши за два месеца това,каето онази годна само да поднася чай с курабийки домакиня,набедена неясно от кого за политик Тереза Мей не само не свърши,но с любезната помощ на европейските си колеги по неможене да се правят нещата съвсем забатачи.Може да не сме съгласни с него по много въпроси,но Борис Джонсън прави това което трябва да прави всеки политик.Бори се да постигне обещаното на избирателите си в най-краткия възможен срок.

Учудвам се на неодобряващите.Те явно предпочитат типа политици,дето обещават едно,а правят друго или както е Евромодата само говорят.

Учудвам се и на европейските политици.Те с нищо не показват,че разбират главния проблем който Брекзит носи на самите тях.А той е прост.

Без Великобритания,Обединена Европа не може за остане същата.Защото други ще я последват,като се види,че подобно на Папската курия при първия Брекзит Евроинституциите са сламени плашила.Които плашат само тези които се плашат от думи.Неможещи да накажат никой който им се опълчи решително.Тя трябва да се промени кардинално.А това значи други политически идеи и други политици.

Със или без сделка,напусне ли Британия ние,европейските избиратели ще поискаме сходни неща.Например свобода да правим нещата без някой тотално некъдърен невежа като новия шеф на еврокомисията,която дори образуванието си е взела плагиатсвайки магистратурата си да ни пише правила как,кога и точно по какъв начин да го правим.Тогава те всички,вкупом стават ненужни.

Престанали да се чудят.

 

Валентин Тодоров




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502655
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031