Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2019 15:42 - Нелепи висши звания в армия посмещище
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 400 Коментари: 0 Гласове:
0



Четиво за пред Гергьовденското произвеждане в звание на поредната група кой знае заради какво получаващите звездите си генерали без армия и адмирали без флот

Всеки мъж отслужил задължителната си военна служба във времената когато имахме наборна армия не е забравил безумието на казармата,където бяхме принуждавани да даваме в жертва двете или три най-добри години от живота си.Нито отношението ни към цялата простотия.
Освен крещяното с цяло гърло:
"У-вол-не-ниее"
...Някак опазвахме здравия си разсъдък с черен хумор от рода на:

„Ако тъпотата е дупка,Българските военни копаят усилено надолу”
Бележка:Оказа се,че наистина,в буквалния смисъл копаят.В Царичина.
„Когато е раздаван акъл българските военни пак са спали”.
Едно от нещата което по никакъв начин не можех да разбера тогава и не мога да разбера и до сега,въпреки доста сериозните си познания по военна история,в това число стратегия и тактика на военното дело,а вероятно точно заради тях е по каква логика военните звания в България са обвързани с големината и структурата на въоръжените сили.
Например полковниците.Това звание по принцип е предназначено за командващи самостоятелни полкове или началник-щабове на дивизии.Но.
В началото на 80-те години България имаше над 3000 полковника в около 180 хилядни редовни въоръжени сили.За сравнение по същото време във флота,включително с морската пехота и бреговата охрана,авиацията и армията на САЩ в състав от около 2 милиона и 470 хиляди човека действащите офицери със същото звание бяха точно 1740.
Това,че голямата част от тях бяха ЗКПЧ-та (ще рече политработници) или чиновници на позиции които спокойно можеха да се изпълняват от волнонаемни е част от отговора.Другата част беше и още е,че огромното за състава на ВС на България полковници беше и още е пропорционално не на войнишката маса,а на нереално високото количество генерали и адмирали.
Защото
нагоре,при висшите офицери  нещата ставаха и още са по-нелепи.
Да вземем флота (просто защото там изгубих моята лепта от години):
Тогава смешния по количество,състав и възможности Български военноморски флот имаше повече адмирали,вицеадмирали и контраадмирали от току що победилия във Фолклендския конфликт  флот на Великобритания!
Да,същата онази Великобритания която доскоро владееше моретата.
Както и да го гледаш това е някакво много сериозно объркване на понятията.И тотална липса на критерии защо се дават военните звания,какво изразяват и как се обвързват със структурите, количествения и качествен състав на видовете въоръжени сили.
Традиционно адмирал е званието на командващ флот от първи клас.До Втората световна война това значи армада от линейни кораби.По време на нея и след нея за да бъде оценен един флот като първи клас той задължително трябва да съдържа самолетоносачи.
Вицеадмирал е званието на неговия заместник,по традиция командващ авангарда на флота.Може да бъде повече от един,ако армадата съдържа допълнителни,действащо самостоятелно групи от първи клас.
Контраадмирал е званието на командващия ариергарда и спомагателните сили от крайцери,есминци,фрегати и корвети.
Това се вижда прекрасно ако погледнем Гранд Флийт,най-могъщия флот от Първата световна война по време на Ютландското сражение.
Командващ – адмирал Джелико.Флага на адмирала е начело на Първа линейна ескадра която е в центъра на линейното бойно построение.
Заместник – вицеадмирал Стърди,чийто флаг е начело на Втора линейна ескадра.
Командващ самостоятелната група от линейни крайцери и Пета линейна ескадра- вицеадмирал Бийти.
Командващ ариергарда от по-стари линкори от Четвърта линейна ескадра-вицеадмирал Джером.
Общо за този най-голям и силен,плавал някога по моретата линеен флот,състоящ се от 28 линейни кораба,9 линейни крайцера,8 броненосни клайцера,26 крайцера,5 лидера и 73 есминеца с личен състав от 167 000 души изглежда са били достатъчни 1 адмирал,3-ма вицеадмирали и 8 контраадмирали.
Когато аз служих Българския ВМФ в състава малко над 8000 души,с нито един кораб от клас по-висок или равен на есминец имаше 2 адмирала,3 вицеадмирала и 6 контраадирала!?
Като цяло Българския военноморски флот,в който за цялото му съществуване има само 1!!! и то непълноценен есминец,да не говорим за по-висок клас кораби след победата на комунистите в 9-вето септемврияския преврат успява да произведе 4 пълни адмирали.Вицетата и контрите да не ги броим,защото тяхното число е по-високо от това на гемиите под тяхно командване.
Пак за сравнение само ще спомена,че в същото Ютландско сражение германския Флот на Откритото море,втората по-мощ военноморска сила тогава, в състав 16 дреднаута,6 додреднаутни линкора,5 линейни крайцера,11 крайцера и 61 есминеца е командван от вицеадмирал?!- Шпеер.А контраадмиралите са 4 (четири)!!!
И отново за сравнение:
Адмирала на адмиралите за всички времена,Хорацио Нелсън всъщност никога не е имал по-високо звание от вицеадмирал,с което и умира часове след победата в ной-великото и решително морско сражение в историята Трафалгар.
Без шанса да сложи адмиралски пагони или наракавни знаци.
Така му се пада като е служил на Британската империя,където военните звания не се подаряват по случай Гергьовден,дори ако си наложил Флага на свети Георги над световните морета и океани.

Друго е в България.Или поне в съвременната история на държавата.
Защото в Царска България командващи флота са били лейтенанти,а с разрастването му капитани от втори ранг,което доста точно отговаря на бойния му състав.
След това и досега властва безумието на звания без покритие.
В момента нашия флот от една остаряла фрегата и половина,плюс някакви стари катери,успешно произвежда вице и контрадмирали,комодори (звание което е за командващ флагманския линеен кораб или самолетоносач или ескадра от леки кораби) и капитани първи ранг (без да имаме дори сянка от някакво корито с ранг по-висок от четвърти).
А званията,макар и без покритие (точно както и съвременните пари,необезпечени нито със стоки,нито с активи) значат високи заплати.Плащани от поданиците на лишена от всякакви реални критерии за каквото и да било политическа класа.
Би трябвало да значат и да носят и престиж,но какъв престиж в кухо съдържание.Или във фалшивото злато на пагони,зад които няма реална военна мощ.

 

Валентин Тодоров




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502393
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031