Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2017 23:28 - Вива Каталаня
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 595 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.02.2019 20:48


Знаете ли какво значи словосъчетанито „политик”.Дословно то се състои от две думи.Гръцката „поли” в превод „много” и англосаксонската „тик” което ще рече „кърлеж”.

Това разбира се е виц.Но къде през последните няколко хиляди години е позволено да се казва каквато и да е истина на глас освен във вицовете?И на кого,когато и да било е позволено да я изрича освен на лудите и шутовете?

А тя е проста.На всеки който държи живота си в собствените си ръце държавите,владетелите и политиците с всичките им закони и норми,институции и органи са необходими толкова,колкото и дървениците в дюшека на който се опитвате да спите.

Сравнението е точно.Вие можете и да спите някой и друг час на дюшека,но след като си платите дължимото на дървениците в кръв.

Това е както казваше приятеля ми Остап Бендер „шаечната правда”.Имате държава,владетели и политици,закони и правила,институции и органи не защото ви трябват,а защото имате кръв и собственост,средства и стоки които са жизнено необходими за съществуването на споменатите по-нагоре,които сами нито работят,нито произвеждат каквото и да било полезно както за вашето съществуване,така и за своето.Чиято основна цел извън тази да пречат на всичко съзидателно е именно изсмукването и преразпределението,изцяло извън контрола и като по правило във вреда на създаващите ги благата и капиталите.

Колкото по-централизирана е една власт,толкова повече процеса на изсмукване и прахосване на ресурсите,капитала и стоковите блага е по-свиреп и преразпределението по-несправедливо.

Това е „шаечната правда”.Това е цялата истина за същността на така наречената „обединена Европа” и нейните съставни държави и институции.

Тогава трябва ли някой да се учудва,че никой притежаващ частна собственост и средства за производство,капитали и ресурси не иска да е част както от нея,така и от подразделенията й?

Не всички можем да живеем тотално лишени от чувство за собствена значимост,мъжество и по рождение да предаваме топките си (тестисите) на надлежното управление на властта като германците.И ако смятате,че преувеличавам или обиждам немците само си представете,че като тях безропотно преглъщате вече шеста година отрицателни лихви върху личните ви пари в банките…

Какво е общото между Лонгобардия в Италия,Фландрия в Белгия,Рон-Алп във Франция,Баден-Вюртемберг и  Бавария в Германия,Каталуня ,Навара и Еускади в Испания?

Всички те,непропорционално на броя на населението си спрямо цялото на съответните държави са основните създатели на „принадената стойност” или на „брутния продукт” на споменатите страни.

Сега производствената и финансовата им сила иска политическа реализация.Много от тях създават регионални формирования, които заобикалят централното правителство - например Каталуня наред с Баден-Вюртемберг в Германия, Рон-Алп във Франция и Ломбардия в Италия са регионални властови центрове, наричащи себе си "четирите двигателя на Европа" и заедно имащи по-голям БВП от Испания

Кое е различното?Германия е федерална държава.Ще рече,че Бавария и Рур имат в значителна степен независими от централната власт парламент и  управление,което им осигурява контрол върху събирането и изразходването на собствените им средства.

Ударението е именно на последното,изразходването на средствата,а не върху демократичната фасада,която поне като обещание съществува навсякъде в Европа.Съвсем различно е когато става дума кой да преразпределя парите.

Нещо което централната власт отказва на Фландрия,Лонгобардия и Каталуня.Затова е те са първи в списъка на искащите вече не просто автономия,а реално отделяне от Белгия,Италия и Испания.

Всеки жител на Каталоня,Лонгобардия и Фландрия ще ви каже с гняв,че те внасят значително повече пари в националната хазна, отколкото получават,въпреки че националните правителства орязват обществените услуги.

В този смисъл регионалният спор е умален модел на спора в еврозоната - по-богатите северни страни като Германия, Финландия и Австрия се оплакват, че сравнителното им богатство и успех се източва,за да се поддържа платежоспособността на страни като Гърция, Португалия и Испания.

Той също е олицетворение на загубата на доверие в традиционните насажданите политически ценности и идеали,като избирателите отказват подкрепа и наказват смятащите,че са незаменими и вечни управляващи и техните утвърдени политически партии.

Последното е още по-тежко приемано в Каталуня,защото макар,че бившето независимо преди да се присъедини към Испания графство да създава 20 % от целия брутен продукт на държавата на неговия парламент и правителство е отказан контрола върху събирането,разпределението и изразходването на средствата за разлика от Страната на баските и съседната им провинция Навара.Това дори за независим наблюдател изглежда несправедливо.

И съвсем нормално за циник като мен който знае,че баските и Навара създават едва 6% от брутния продукт на Испания.Така де,централната власт е лакома,а не глупава.Тя би могла да се откаже от контрола на една двайсета от парите,но една пета е съвсем друга работа…

Циник или не,но аз съвсем искрено желая успех на каталанците в борбата им с централната власт за независимост.Или поне за по-голяма финансова самостоятелност.

Защото всяка победа,където и да било по света над лакомите и ненаситни,прахосващи нашите капитали и блага институции,над корумпираните и двулични политици е и моя победа.

А може да е и Ваша.Освен ако не виждате Бойко Борисов като Вашия Месия и Водач.Ако не припознавате ГЕРБ,БСП,ДПС и клика като наставници на Вашия Живот.И ако не смятате,че техните и интересите на институциите им са по-важни от Вашите собствени.

Но Вие едва ли сте такива.Защото ако бяхте нямаше да можете да прочетете тази статия.И никоя друга,всъщност.

 

Валентин Тодоров

 






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1511284
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930