Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.10.2020 16:18 - Някои щрихи от малко познатия обществен живот в Източната Римска империя
Автор: valentint Категория: История   
Прочетен: 396 Коментари: 0 Гласове:
1



Ромеите са имали дългогодишна традиция да се подиграват публично на своите императори. В днешно време си представяме византийския свят като доста мрачен - понякога мрачен, понякога величествен, но винаги строг и сериозен. Разговорите за автокрация, теокрация и постоянни войни засенчват доказателствата за по-жизнерадостен и колоритен начин на живот, за който източниците разкриват, че е съществувал. Този начин на живот е включвал масова и открита площадна подигравка с управляващите, включително императорите. Мястото най-често е бил хиподрумът, където императорът и хората са се срещали лице в лице, атмосферата е позволявала освирквания, а колективността е осигурявала свобода на изразяване. Имало е скици, песнопения, лозунги, игра на думи, псевдоними и песни - най-вече на местния гръцки език от онова време. Общият стил е бил комична противоположност на триумфалните акламации. Темите са били различни, според личните недостатъци на властващия император, но сексуалните намеци за императрицата, винаги са били популярни. Няколко примера могат да бъдат доста показателни и забавни:
image
Маврикий Тиберий (р. 582–602) е бил доста непопулярен поради мерките си за строги икономии. Веднъж, по време на религиозно шествие, тълпата на хиподрума го замервала с камъни, принуждавайки го да напусне. След това взели обикновен човек, който приличал на императора, облекли го в черно наметало и корона от чесън,качили го на магаре и го разхождали из града, пеейки подигравателни песни за Маврикий, за неговите 9 деца и репресивния му режим: Той намери нежна юница и я прецака като млад петел и никой не се осмелява да говори, тъй като е намордил всички. Боже мой, ужасен и мощен удряйте го по черепа, за да го направите по-малко арогантен… Наследникът на Маврикий, Фока (р. 602–610) се помни като непопулярен тиранин в повечето източници. Един ден той отишъл късно на хиподрума за състезанията с колесници и зрителите го „поздравили“ с песнопение, насочено към пиянството му: Още веднъж изпразни чашата си; още веднъж загуби ума си. Константин V (р. 741–775) е бил популярен сред хората в Константинопол, поне иконоборците. Това обаче не го е спасило от подигравки заради аферата му с възрастна жена на име Агата. Напев, насочен към него в хиподрума, е оцелял: Агата, стара като стара риба, но ти отново й вдъхна младост.
image
  Императрица Теофано имала репутация на фатална жена. След смъртта на съпруга си Роман II (r. 959–963), тя се омъжва за Никифор II (r. 963–969) и след това организира заговор да го убие с любовника си, собствения племенник и наследник на Никифор Йоан I (r. 969–976) . Йоан трябвало да се ожени за нея, но бил принуден да я прогони и публично да се покае. В крайна сметка той се оженил за сестрата на Роман Теодора. Едно от оцелелите сатирични стихотворения за незаконната афера включва следните загадъчни стихове: Ковачът (съдбата?) удря наковалнята и удря и съседите си; сватовникът и принцът стоят на вратата. Теофано жадувала за торта, но вместо това Красавицата я изяла. Този, който носеше коронационната роба, сега е в кожа, и ако го настигне зимата, той ще носи козината си. Онези свити рогови играчи с ануси с големината на юмрук дефилирайте убийствената прелюбодейка на седлото на муле. Освен други подробности, доста очевидно е какъв е „сладкишът“, който Теофано е жадувала, но Теодора (красавицата) е „яла“.
image Алексий I Комнин (произнася се Komnenos) (р. 1081–1118) често е бил обект на сатира,както заради близките си отношения със съпругата на своя предшественик Мария от Алания,така и за политиката му. През 1087 г. той ръководи кампания срещу печенегите, която завършва с битката при Доростолон (Дристра). Византийците били сериозно победени, а самият Алексий избягал ранен в Голое (Лозарево). Скоро в Константинопол се разпространява кратко песнопение, което става пословично: От Дристра до Голое, каква хубава армейска база за теб, Komnenos! Ефросиния Дукайна Каматера, съпругата на некомпетентния Алексий III (р. 1195–1203), е жена с амбиция и политически талант, поради което тя доминира над съпруга си. Това не се отразява добре на средностатистическия византиец, който традиционно е гледал на жените на власт с подозрение. В подигравките, някои момчета на пазара са стигнали чак до това да обучават папагали да я обиждат, като повтарят фраза, която може да се прочете по различни начини: Курва, начисли справедлива цена! или: Проститутка създава законите. или: Курва, не забравяй [има] справедливост! или: Законът [т.е. общественият ред] се превърна в курва.
image
Подигравките и сатирите са били само малка част от популярната опозиция срещу византийските императори, често най-безобидни или косвени. Това означава, че властта е трябвало да внимава за това. Налагали са се индивидуални наказания, когато това било възможно и безопасно, но хората като колективно образувание винаги са имали собствена власт, успоредна на тази на императора. Противопоставянето между тези две власти е една от най-интересните глави от византийската история. Гледайки от дистанцията на времето ние не се различаваме толкова много от ромеите. Поне в „искрената си, всенародна любов” към тези които ни управляват.

Валентин Тодоров


 



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1498950
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031