Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.10.2020 15:43 - Is it true the first known battle was in Hamoukar?
Автор: valentint Категория: История   
Прочетен: 437 Коментари: 0 Гласове:
0



Не, Битката при Hamoukar или Обсадата на Hamoukar, датирана около 3500 г. пр. Н. Е., Не е първата битка в историята за което знаем. Това е първата добре проучена и доказана битка след усядането на хората и възникването на градове. Тоест, Обсадата на Hamoukar е първата битка в историята на уседналата Цивилизация за която имаме достоверни сведения.

image

Първата битка изобщо за което знаем в резултата от научните изследвания е тази при Nataruk в окръг Turkana, Кения, случила се преди около 10 000 години. Според статията в Nature, публикувана от д-р Mirazуn Lahr и колеги, откритите там 27 скелети представят най-ранните доказателства за междугрупово насилие сред ловно-фуражните популации, което те тълкуват като „клане“.
При Nataruk археолозите са открили останките на 27 души - 6 малки деца, 1 тийнейджър и 20 възрастни. Дванадесет от скелетите - 7 мъже и 5 жени - бяха намерени, тъй като са умрели, непогребани, докато не бъдат покрити от плитката вода на лагуната.

image

Десет от тези 12 скелета показват лезии, причинени от насилие - в главата, шията, ребрата, ръцете и коленете, всички части на скелета, най-често участващи в случаи на насилие. Те включват 2 случая на снаряди в пряка връзка с останките, един все още вграден отстрани на черепа, 2 случая на остра травма на врата, 7 случая на тъпа и / или рязка травма на главата, 2 случаи на тъпа травма на коленете и 1 на ребрата и 2 случая на фрактури на ръцете, евентуално причинени при париране на удар. Пораженията са причинени от най-малко 3 вида оръжия: снаряди (с каменни върхове, както и заострени стрели), от оръжие, подобно на тояга, и от друго оръжие в непосредствена близост, вероятно тояга или дървена дръжка с остър остър камък остриета, които са причинили дълбоки порязвания.
Теорията за война и битка При Nataruk е оспорвана от много от експерти. Аз самия смятам, че това е скоро спонтанен сблъсък между две конкуриращи се за ресурси групи хора, отколкото планирана и организирана война.

image

Обсадата на Hamoukar през 3500 BC е нещо съвсем различно. Тук имаме доказателства за истинска военна кампания, завършила с превземането на отбраняван от населението град. В Битката за Hamoukar ясно се виждат много от характерните черти на войната, каквато я познаваме и днес:

image

1. Организация и Военен персонал - За да осъществят превземането на чужд град, нападателите от шумерския град Урук е трябвало да съберат и организират армия и да създадат командна верига.
2. Планиране и Стратегия – Решено е да се превземе отбраняван град чрез обсада и щурм. За целта е събрана и организирана войска.
3. Оръжия - Намерени са остатъци от ръчни оръжия с обсидианови остриета, както и прашки и хиляди глинени куршуми.
4. Логистика - Армията, оръжията и провизитите на нападателите трябва да бъдат добавени към мястото на битката от нападателите, най-вероятно от отдалечения на стотици километри шумерски град Урук,.
5. Място на битката - За пръв път в историята на това град, Хамукар, разположен в днешния регион Джазира в североизточна Сирия, близо до иракската и турската граници.
6. Тактика - Атаката трябва да е била бърза и интензивна. Сградите са рухнали, изгаряйки в пламъци и погребвайки всичко в тях под огромна купчина развалини.
7. Военен резултат - Огромна битка унищожила един от най-ранните градове в света. Широко унищожение с рухнали стени, които са претърпели тежка бомбардировка с прашки и в крайна сметка се срутват в последващ пожар. Работа по време на по-ранен сезон показа, че селището е защитено от 10-метрова висока тухлена стена.
Така,че можем без притеснение да назовем Обсадата на Hamoukar за първата известна и добре проучена война в историята на същинската, уседнала Цивилизация.

Валентин Тодоров
 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1512123
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930