Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.08.2020 19:34 - Can we still have an army like the Winged Hussars in the 21st century?
Автор: valentint Категория: История   
Прочетен: 619 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Може ли през 21-век все още да имаме войски подобни на Крилатите Хусари?

Най-лесното е веднага да напиша „Не”.

Само, че това няма да е изчерпателно по отношение на въпроса. Както и напълно вярно. Затова нека разгледаме, макар и бегло в какво се трансформира кавалерията, една от емблемите на която са крилатите хусари през миналия век.

image

Внимание: Не бъркайте кавалерия с конница. Под „кавалерия” се разбират организирани и обучени за определени тактически задачи военни части от конници, докато „конницата” обхваща всички, които се придвижват и воюват на гърба на коне. Голямата разлика е,че „кавалерията” е управляема, а „конницата” не.
Основните достойнства на кавалерията са високата подвижност и маневреност в съчетание със стремителен и мощен удар, Затова след Първата Световна Война кавалерията се заменя с изпълняващите същата роля в модерните армии механизирани и танкови войски, а след Втората световна и Корейскита война и от хеликоптерните части.
Създателя на Германските танкови войски и техен пряк и духовен водач по време на Втората световна война, Хайнц Гудериян е кавалерист. Срещу него е Жуков, също кавалерист, както и повечето от Съветските висши командири. В армията на САЩ генералите МакКартър и Патън също са кавалеристи.

image

Полските крилати хусари всъщност не са хусари, а кирасири, яздещи по-леки и по-бързи коне.
През цялата си история кавалерията се дели на три основни рода:
1. лека кавалерия (класически хусари, шеволери, мамлюци, леки драгуни, конни рейнджъри, скаути, арабска, монголска и изобщо азиатските кавалерии, просто конници) – тя се комплектова с коне с тегло 450-500 кг;
2.средна или линейна (крилати хусари, драгуни, улани, катафракти, хетейри) - тя се комплектова  с коне с тегло от 500 до 600 кг;
3. тежка конница (кирасири, карабинери, конни гренадери, кавалерийски стражи, рейтари, рицарска конница) - тя се комплектова с коне с тегло над 600 кг.

Хусария или крилати хусари (пол. Husaria) е елитната кавалерия на Кралство Полша и на Реч Посполита, действаща на бойните полета от началото на XVI до средата на 18 век. Хусария се специализира в „пробиване“ на бойните формирования на вражеската конница или пехота с концентриран удар на бронирана и въоръжена с пики кавалерия.

image

Оборудването и външният вид на крилатите хусари са повлияни от турските „Дели” (буквално „луд”). Това е името на войниците от кавалерийските отряди, използвани в авангард на турската армия. Обикновено са били вербувани от владетелите на пограничните райони от балканските народи - южните славяни, българите и арнаутите, подобно на яничарите. Дели са се отличавали със своята „луда“ смелост и вместо броня са носели кожи на диви животни,,а на тила разперени криле на орли и други едри хищни птици.
Първите полски хусари са били сърби. През 1500 г. няколко благородни сърби с техните малки отряди се предлагат да служат на полския крал. Скоро тези отряди започнали да набират унгарци, поляци и литовци. През декември 1501 г. са формирани първите редовни роти на хусарите.

image

Сръбските хусари са били лека конница и не са имали броня, а само малък щит. Полските хусари, още от средата на 16 век, гравитирали към западната традиция, разполагали с различни оръжия и охотно използвали леки предпазни средства - броня, нагръдници и други видове доспехи. През 1577 г. Стефан Батори, избран година по-рано за полски крал, стандартизира оръжията и екипировката на хусарите - носенето на щита е премахнато, а вместо него хусарите започват да носят стоманена нагръдна броня. От втората половина на 16 век полските хусари са се превърнали в линейна кавалерия със задължителен набор от оръжия, екипировка и принадлежности.
В този си вид полските крилати хусари стават фамозни, особено след Битката на Народите на 11-12 септември 1683 г., след като Османската империя е обсаждала Виена в продължение на 2 месеца.
Най-характерния белег на крилатите хусари са точно крилата на гърбовете им. При галоп те свистят и това съчетано с вида на стремително връхлитащите, крилати конници в блестящи брони цели психологическо въздействие върху противника. Атаката, с която са толкова популярни полските хусари до голяма степен е психологическа атака.

image

Това, последното вкарва нов елемент в отговора на първоначалния въпрос. И макар в днешни дни, в армията, кавалерията да се използва само за парадни и церемониални цели категоричния отговор - „Не” вече не е точен и верен. Защото стремителната, потискаща  психиката на противника атака на заменилите кавалерията танкови и хеликоптерни части още съществува, макар все по-рядко да се прибягва към нея.
Спомнете си най-популярната сцена във филма «Апокалипсис сега», тази на хеликоптерната атака под музиката на Вагнер. В нея летящата 6-та кавалерия на полковник Килгор е един вид еквивалента на летящите хусари по време на Виетнамската война.
А и се нарича кавалерия, нали?

image

Втори пример:
Persian Gulf War…
Operation Desert Saber…

Основния сухоземен удар се нанася като стремителна атака от бронетанковия юмрук на Съюзниците - 7-и армейски (брониран) корпус на САЩ и 1-а бронетанкова дивизия на Великобритания в духа на най-добрите кавалерийски традиции.

image

Да. Може вече да няма кавалерия и крилати хусари, но техния дух още е жив.

Валентин Тодоров





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1512097
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930