Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.07.2020 16:18 - Как се степенуват по важност позициите в съвременния вариант на футбола игран в NFL
Автор: valentint Категория: Спорт   
Прочетен: 1128 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 24.07.2020 16:35

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Как се степенуват по важност позициите в съвременния вариант на футбола игран в NFL
image
Преди няколко дни,нашия MVP на страницата Peppino Chalakov постна поредната си интересна анкета:
Ако имаше вариант да вземете трима играчи от другите отбори и да играят за любимият ви отбор, кои биха били те?
Смисъла на въпроса е малко двусмислен.Той може да се разбира като „Кои трима играчи биха допринесли най-много за вашия отбор в сегашното му състояние” или „Кои са тримата най-добри играещи на различни позиции играчи извън вашия отбор?”
И според мен повечето отговори покриваха втория въпрос. Нормлно
.Като хлапе и младеж всеки от нас е играл махленски футбол.Често,поне в старите времена когато на младите хора им се спортуваше,броя не желаещите надвишаваше доста възможностите на малкото игрища тогава.Например в моя квартал се събираха над 100 желаещи за терен чийто максимум беше по 6 полеви плюс вратар в отбор.Така практически всеки мач започваше с избиране.Тогава започваше забавното.Поне за мен.Защото всеки избиращ,освен мен правеше едно и също - Избираше най-известните и най-добре играещи момчета.
Защо забавно за мен?Просто е.Защото така още на избора предрешавах мача.И често се стигаше до истински разгроми или прекратени с фразата „Срещу теб не може да се играе” след десетина безответни гола мачове.
Те така и не разбраха,че резултата произтича от избора на играчи.
Къде беше разликата? В начина на мислене за играта.
За съперниците ми най-важното бяха футболните умения и репутацията на отделните играчи.
За мен футбола във всичките си варианти,сокър, ръгби, американски футбол и прочие още от дете е игра на - Отваряне пространства в линиите на съперника, скоростно нахлуване и преминаване през тях,за да се използват празните пространства зад линиите в атака и обратното в защита, чрез прилагане на различни тактически варианти като най-важния фактор е скоростта с която тези пространства се отварят и затварят.
Това произтича от факта,че всички тези игра са се зародили като паравоенни упражнения чиято цел е да помогне за обучението на мъжете за най-важната им функция в онези времена – войните и сраженията.А подчертаното горе до голяма степен описва битките от древността до наши дни като единствената съществена разлика е в доминиращата в отделните епохи тактика, численост и оттам пространства и въоръжение.
Така аз избирах играчи за определени позиции,като реда на избор произтичаше от важността на позицията за начина по който смятах да играем и оставях Пеле, Гунди, Жеков и прочие (за каквито се брояха добре играещите хлапета тогава) да се мъчат да вържат някаква игра.
В нашия футбол,игран според правилата на асоциацията е лесно.Като оставим вратаря настрана надявайки се,че недоразумения,като вратарите на Бразилия през 80-те няма да ни се случат най-важния полеви играч е централния midfielder.
Централния халф или опорен халф,традиционно обозначаван с №6 е най-важната / влиятелна позиция във футбола. Това е така защото той първи слага отпечатъка си върху играта и в двете фази – атака и защита. При защита първи затваря най-уязвимите пространства,след което посреща и спира атаката на противника. След което,с отнемането на топката той е този който я изнася бързо напред за да няма време съперника да затвори пространствата в защитата си.
Зная какво ще кажете.Ами плеймейкара?Ами голаджиите?Ами Меси…
Меси си е Меси.Гения на играта в нашето време.Но Аржентина на Меси…Просто е.Бликащата от велики играчи Бразилия чака 24 години опорен халф като Карлош Дунга за да стане отново световен шампион.После Франция с Виера.Италия с Пирло.Испания,макар там нещата с Бускетс да стояха като в Българския отбор от 90-те,където играещия великолепно в защитната фаза Янков беше бавен и муден за изнасянето на топката,но това се компенсираше великолепно от Балъков,чийто най-голямо от многото му умения беше точно бързото изнасяне на топката. Добре.Оставете представителните отбори.Кой беше най-важната фигура в наложената от Фърги династия – Кийн.За Венгер това правеше Виера.От кого започнаха в настоящия шампион на Англия възраждането към върха – от Джордан Хендерсън.
Добре стига.Тайната на непобедимостта на моите отбори в квартала беше проста.Аз имах още преди избора не най-добрия,а единствения добър опорен халф – себе си.Всички други добре играещи момчета бяха нападатели с желание да са и плеймейкъри.Няма нищо лошо,стига да не са накуп в един отбор.А не забравяйте,че реда по който избирах беше по позиции.
След вратаря и опорния халф най-важна е двойката централни бранители.Не един. Винаги двойка,защото най-голямата им сила е в разпределението на ролите и подсигуряването.
Чак след това е плеймейкъра.После централния нападател.В махленския футбол вместо плеймейкър и централен нападате предпочитах две бързи крила,които да гонят отнетите и веднага пуснати в празното пространство зад гърба на увлечения в нашето поле съперник топки.
Уф.Този увод за пореден път стана прекалено разтеглен. Особено за нещо от което всички разбираме – Футбола.
Сега към целта.Другия футбол.Американския.
В него най-голямата разлика е,че защита и атака се играе от съвсем отделни отбори и оттам различни играчи.Както и в огромната разлика между футбола сега и този от други периоди.
Да започнем с атаката.Както аз в квартала,оставяме най-важния и влиятелен играч,куотърбека настрани.Всъщност защо?
No. 1: Quarterback.В днешния футбол всичко се върти около куотърбека.Не винаги е било така. Помните ли, че през 90-те преобладаващото настроение сред много отбори от NFL беше да използват процеса на free agency,за да получат "нов" куотърбек едва в момента,в който той всъщност беше необходим. Преобладаващото отношение беше да се даде възможност на друга организация да изразходва времето,парите и ресурсите си за разработване на млад куотърбек и след това да го наемете…Е,сега това не върви...
Давате ли си сметка,че от 103 куотърбека,избрани на драфта от 1989 до 1997 г., само шестима стартират за франчайзите, които са ги избрали. От 71 избрани от 1989-1993 г., само петима бяха дори в „rosters” на оригиналния си франчайз. Понятието “starting quarterback” дори не е съществувало през 90-те.Сега?
От 2010 г. до 2018 г. в първия кръг бяха избрани 25 куотърбека - 15 от тях, които все още започваха за своите отбори в началото на сезон 2018, който включва Блейк Бортълс. А ако ми бяхте казали в началото на века колко пъти първия избран в драфта за следващите години ще е куотърбек, никога не бих ви повярвал.
Така,че в днешно време всичко се върти около куотърбека.И без истински класен куотърбек шансовете ви за нещо значително не са големи,макар Шанахън в Найнърс да се опитва да ни убеди в обратното.Но той е принуден тъй като си има Гарополо.
Знаете ли с какви показатели завърши Джими Гарополо втората предсезонна игра на 49ers срещу Denver Broncos?Точно 0.00 passer rating в края.0.00 passer rating???Нереално…
№ 2.Offensive Left Tackle.
След като всичко в атака се върти около куотърбека,нормално е следващата най-важна позиция да е тази от който в най-голяма степен зависи неговата игра и това е Offensive Left Tackle.Offensive Left Tackle е също втората най-високо платена позиция в NFL.
Неговата работа е да се справи с най-добрия pass rusher на защитата и да го държи далеч от куотърбека. Който,почти по стандарт е десничар.Освен това тези които тичат с топката най-често го правят през пролуката или блокадата на left tackle.
Не много отдавна излезе книга, озаглавена "The Blind Side".Тя описва еволюцията на позицията на left-tackle и как на пръв поглед свръхчовеците с елитен размер, сила, бързина и най-важното - работа на краката се превръщат във втората най-ценна позиция във футбола.
№ 3.Edge Pass-Rusher.
Във Футбола си има логика и е нормално,след като куотърбека и left tackle са двете най-важни позиции на нападението то играещите в защита срещу тях да са следващи по влияние и трета най-важна позиция без никакви съмнения е Edge Pass-Rusher. Страхотен edge-rusher може да даде на късо модерното нападение като нищо друго.Той не само че може да спретне sack (или още по-добре strip-sack) на куотърбека,но и може да съкрати менталния му таймер и - ефективно - да съкрати полето.
Ако куотърбека знае,че няма време да създаде дълбоки маршрути,това е почти като даване на вторичен почивен ден.
№ 4. Inside Pass-Rusher Логично следващата по значение позиция е Inside Pass-Rusher. Ще ви дам два примера - Ndamukong Suh от Detroit Lions и J.J. Watt от Houston Texans
Говорено е много пъти, че най-краткият път до куотърбека е правата линия.Тъй като закотвянето срещу inside run става все по-малко и по-малко приоритетно, тенденцията е експлозивни 300-паундови лайнмени да се подреждат отвътре навън и да се отприщват.Тази революция в подхода принуди нападенията да преоценяват всичко за това как защитават куотърбека.
Независимо дали те се подреждат над the guard в защита 4-3 или между guard и tackle в 3-4-end като J.J. Watt тези изключителни атлети и редки спортисти тероризират офанзивната линия и демонстрират своята разрушителна сила.
№ 5 Offensive Right Tackle.Завъртането върви и следващата по важност позиция е Offensive Right Tackle.Няма да се повтарям и само ще изтъкна,че някой все пак трябва да спира чудовищата споменати горе от другата страна и да даде време на куотърбека си.
№ 6 Offensive Center. Центърът, както и offensive guard играе в сърцето на окопите - където е достатъчно трудно да се каже кой кой,кой кого,камо ли кой печели битката.Центърът е критична част от run-blocking; guards не могат да изтеглят и придружават рънинг бека до второто ниво, освен ако центърът не си върши работата.За да използва взривната експлозивност на pass-rushing defensive tackles" срещу самите тях, един център трябва да работи със своите гардове за да извади тези tackles от играта с капани и блокиращи удари.Центровете също трябва да са достатъчно атлетични за да правят своето собствено дърпане и не бива да бъдат толкова големи, че да пречат на линиите на паса на своя куотърбек.При pass protection центровете не трябва само да блокират,а трябва да разберат как ги атакува защитата.Те също трябва да са нащрек за блиц и да екзекутират опити за double-teams.
Най-важното е че центровете не просто четат защитите,но често коригират линията въз основа на тези показания.Добър център може да подобри защитата на цялата линия.
Уф.Ама наистина стана много дълго.Кой има време да чете толкова? Затова просто ще напиша класацията на следващите позиции без коментар:
№ 7. Safety
№ 8. Running Back

№ 9.
Run-Stuffing Defensive Tackle
№ 10. Inside Linebacker

№ 11. Offensive Guard
№ 12.Outside Linebacker

№ 13.Cornerback
№ 14.Wide Receiver
№ 15.Tight End

Валентин Тодоров



Гласувай:
1



1. barin - Здравейте. Футболът е колективна ...
27.07.2020 07:51
Здравейте. Футболът е колективна игра и не винаги печели отборът с най-много звезди. Съгласявам се, че опорният халф е изключително важен. Плеймейкърът може би също. Важна е сработеността на колектива. Това е работа на треньорите и не се прави с 5-6 мача. Затова при отваряне на трансферния прозорец не трябва да се подменят десет-петнадесет футболисти, а основното ядро да се запази и да се купят, ако има възможност 5-6 н ови. Има примери в световния футбол, където не винаги печели по-добрия. Затова футболът е велика игра- стават изненади.
Поздрави!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502233
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031