Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2020 19:56 - Какво значи един куотърбек да бъде „прочетен”
Автор: valentint Категория: Спорт   
Прочетен: 306 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 10.07.2020 01:30


Можем ли да разчетем Lamar Jackson,например,гледайки на телевизора си в хола
Част 1
Често чуваме,че определен играч,най-вече куотърбек е „прочетен” и вече не изненадва другите отбори с отиграванията си.Типичен случай беше Колин Каперник.След сезона в който стигна до Супербоул той сякаш се удари в стена.Кап вече не можеше да избяга от дефанзивните лайнмени и получи 52 сака.Всеки QB, който гради играта си бягайки от d-linemen,ще изглежда зле след толкова хитове и сакове.А те не спряха.Кап беше sacked 116 пъти между 2014 и 2016 г.Това са безумно много сакове на гърба на един играч.И Каперник седна на пейката.А после и изобщо отпадна от лигата.
В края на краищата новата мисия на Колин,която самия той си наложи,„протестното клякане по време на химна” звучи по един начин когато го прави Топ куотърбек и съвсем по друг когато го прави третата резерва.
Та да се върнем на въпроса.Какво значи един играч да бъде „прочетен”?
Като чуя термина винаги се сещам за моя приятел Иво.С една година по-голям от мен,той беше сред мнозинството от хлапета които рядко се добираха до игра на единствените две игрища в училищния ни двор за квартал (Чайка,Варна,средата на седемдесетте) със стотици искащи да играят момчета.За разлика от него,аз играех предимно с младежите,тези изкарали казармата или на възраст за нея,на 12 вече бях част от отбора на квартала и като такъв за всички възрастови групи под 18 г имах не само неоспорим абонамент да играя когато и да отида,но и по принцип бях един от тези които избират кой да играе в отбора им.Та започвайки един от тези мачове с изненада видях Иво да застава пред мен.Изненадата ми се превърна в изумление,когато не успях да го премина. Опитах отново.Лек финт вляво,чукане на топката вдясно,рязко тръгване.Ядец.Иво вече беше там и отново пред мен.След двайсетина минути просто бях извън себе си.Имах чувството,че всеки път когато тръгна с топката Иво е пред мене и каквото и да правех не можех да го оставя зад гърба си.За някой,свикнал да играе наравно и да преминава с топката през големи момчета и мъже това беше истински шок.После разбрах.Иво,който повече гледаше отстрани докато аз и другите добри играем ме беше „прочел”.Той беше разчел какво и как правя и знаеше какво ще направя във всеки момент.Затова той не правеше опит да влезе в мен,а просто отиваше там където аз исках да отида.
За разлика от квартала в National Football League с това,разчитането на играта на определен състезател,особено когато става дума за стартов куотърбек,се занимават цели щабове.Гледат се видео повторения пускани на различна скорост.Всяко движение се анализира и обсъжда.И се измислят и тренират стратегии за противодействие.
В Националната футболна лига 85% от мачовете се решават на видео лента за игра.Треньорската лента е разликата между спечелването на игри и загубата на игри. Игралната лента е лицето зад играта ... Това е свят с дълбочини като Марианската падина, където се разработват стратегии и цялата отговорност е фокусирана върху подробностите на треньорската лента: трябва да разбиете кодовете защо играчите са успешни, защо играчите са неуспешни, трябва да знаеш къде да търсиш и какво търсиш ... И понякога не е хубаво.
Един от проблемите с които начинаещите във футбола се сблъскват когато изучават треньорска лента,например за скаутска компания е,че в началото не знаят нищо.След което осъзнават,щом уцелят треньорското поле колко малко знаят за това как играят другите играчи: как трябва да се пази един ъгъл, как трябва да се блокира ляв снаб, каданс на защитник, какво значат движенията на главата му напред-назад ...Това е grind.
Вие по същество се фокусирате върху себе си и как трябва да играете, и най-вече опозицията като играч.Понякога многото информация може да ви убие; и в началото е като да се опитваш да преброиш мравки, които се търкалят върху разлив на мед - това е невъзможно.И после…
Мисля, че има огромна разлика между гледането на игри и изучаването на игри - сигурен съм, че мога да седя на дебелото си дупе,гледайки игри в неделя на NFL; но в края на деня ...
Какво всъщност научих за играта?
Професионалистите изучават касети на тези невероятно напреднали софтуерни програми,където дефиницията е подобрена с пет пъти по-високо качество от телевизора в хола ви или в бара.На тях те виждат всяко едно движение което един играч прави. Начинът, по който гледа защитен играч,начинът по който се подрежда,начинът му да се навежда, начинът по който общува с други дефанзивни играчи,начина по който се държи, начина по който се накланя в подравняване ... Виждате всяко едно движение което играч прави на филма All-22.
После анализирате.След това синтезирате анализите.След това вграждане наученото в картината на полето.Така печелите първенства за вашия отбор.
Трудно ли е? Да, трудно е.Кой е ключът за разпознаване на команда за определено разиграване? Ами ако няма.Вие все пак трябва да разпознаете разиграването. Прочетете възпроизвеждането, това е ключът.
Готови ли сте?Добре.Макар и не професионалисти в следващата част на публикацията ще се опитаме да разчетем какво и как прави Lamar Jackson гледайки на телевизора.
Нали към това се стреми всеки любител на играта.

Валентин Тодоров



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502560
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031