Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.06.2018 14:26 - Финален турнир на Световното първенство по футбол
Автор: valentint Категория: Спорт   
Прочетен: 628 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 18.06.2018 23:20


...Или къде изчезна класата на футбола игран от представителни отбори

За да разберем и оценим каквото и да било,първо трябва да го определим правилно.Ако тази първа стъпка е погрешна ние просто отиваме в невярна посока.

Започващия днес в Русия турнир не е Световно първенство по футбол.Той е само крайната му фаза.Завършващия нещо започнало преди повече от две години.Финалната линия.Последните метри на започналото с първия квалификационен мач преди две години Световно първенство по футбол или както е по-правилно да го наречем сокър.

Значи правилното,отговарящо на същността определение е – Финален турнир от/на Световното първенство по футбол на ФИФА.

Последното,името на организацията отговорна за съществуването и провеждането му е едва ли не най-важната,определяща всичко останало съставка.

По-голямата,да не кажа всеобщата част от феновете и коментаторите,футболистите и треньорите пропускат тази най-съществена част.И разбира се,както и при политическите процеси живеят с изцяло погрешна и невярна представа за случващото се.

Така,че да поставим нещата на мястото им преди да продължим напред.

Първо,създадената преди 114 години организация няма право върху наименуванието ФУТБОЛ ,защото футбола по правилата на Английската футболна асоциация или предхождащите я с 22 години,Кембриджски правила от 1846 е само част от огромното семейство на футболните игли и повечето от тях датират от далеч по-рано.А както знаем първите по ред са първи и по-право.

Не,че това трогва особено една от най-корумпираните,морално деградирали и неконтролируеми заради фанатичната си представа за непогрешимост наред с Римо-Католическата църква и Международния олимпийски комитет организации в световната история.

Така,че когато ФИФА казва,че организира състезание за определяне на най-силния футболен отбор в света тя не само искрено вярва в това,но не се съмнява,че нейното мнение има някакво, да го наречем божествено задължение да бъде прието без уговорки от всички.

Е,това също не я вярно.Или по-скоро беше вярно докъм седемдесетте години на 20 век,когато се утвърди професионалния футбол.А той се играе не от национални или държавни отбори,а от клубни такива.

Да го кажем направо.Представителните,независимо дали определяни като национални,държавни или някакви други са си напълно аматьорски отбори,макар съставени преобладаващо от играещи професионално състезатели.Тя нямат селекция,учебен и тренировъчен процес,медицинско и научно подпомагане,заплащане,осигуряване и куп други чак до най-важното-целенасочено планиран и провеждан цикъл на игра и възстановяване.А недостига във всеки един от тези важни елементи влияе на възможностите и класата.

Просто е.

Дори сегашния носител на титлата,Германия не може да си вземе от футболния пазар безкрайно липсващите й заради традициите и стила й център-нападател и централен защитник от истинска, световна класа и ще играе с каквото има.А то е изсмукани,сдъвкани и изплюти  от дългите и уморителни Европейски професионални първенства и турнири състезатели.

Едва ли има поне малко разбиращ от футбол човек който да не е наясно,че в днешни дни Реал и Барселона са с класи над Испанския представителен отбор.Че всеки отбор от първата шестица на Премиършип е много по-добър във всички компоненти на играта от Отбора на трите лъва.Дори ние,българите знаем,че в момента Лудогорец,дори Левски и ЦСКА са далеч по-качествени и силни от държавния ни отбор.

Но от Жул Риме насам ФИФА настоява,че определя най-силния отбор в света…

Добре.Достатъчно общи приказки.Да видим какво ни предлага тя.

За начало.Осем групи по четири представителни отбора във всяка.Разпределени с дирижиран ,според някакви ясни предимно на футболните функционери принципи.

Общо взето би трябвало да имаме два,дошли да покажат някакъв футбол състава и два други ,намерили място предимно защото ФИФА се уповава и се надява да печели на базата на слепия ентусиазъм на сънародниците им,готови на всичко ,включително да пречат и развалят играта за да щипнат нещо имагинерно,наречено точица в протоколите,отбора за пълнеж.

Да не сме голословни.Вземаме например група Г:

Предстоят 6 мача.А въпроса който се натрапва е Защо???

Кой,по дяволите,освен не чак толкова многобройните фенове на Тунис и Панама ще хаби от времето си да гледа мачовете с тяхно участие.

Така от 6 (шест) предстоящи да се изиграят мача остава 1 (един!!!),Белгия –Англия,който си заслужава да се гледа от който и да е уважаващ собственото си време и знанията си за играта фен по света.

Сравнете с последната година на световни финали с 16 отбора през 1978 г. в АРжентина и шестте мача шедьоври в предварителната група на Аржентиня,Италия, Франция и Унгария.

В другите групи  е същото.Да го напишем колкото и да е „политически некоректно”:

Аз,както и всеки разбиращ от футбол,уважаващ себе си и времето си,непринадлежащ към чисто ограничената в себе си фенска маса на съответните отбори любител на играта нямам никаква нужда от мачовете с участието на Египет и Саудитска Арабия,Мароко и Иран,Австралия и Перу,Исландия и Коста Рика,Южна Карея и Тунис,Панама и Япония.Освен тях лично аз силно се съмнявам,че Полша и Швеция,Мексико и Хърватия,Колумбия и Синегал,Дания и Уругвай,дори домакина Русия имат кой знае какво да покажат така,че да предизвикат нещо повече от неприятно-горчивото като остатъчния вкус на българска бира усещане за загубено пред телевизора време.

На всеки,Дори на богаоприличаващите се и богоизживяващи се функционери на ФИФА е ясно, че това което световната фенска маса,извън патриотарското въодушевление иска да види на турнир от този тип е сблъсъка на определени,не чак толкова много състави.Англия и Германия, Франция и Испания,Бразилия и Аржентина,Италия???

О,боже.Вечната Италия я няма.Май за пръв път след отказаните от почти всички развити по него време в тази игра нации Първи финали за световната купа в Уругвай през 1930 г.Загубила пътя си в квалификациите!?

Е,добре.За липсващите по-добре нищо…

Та,докъде бяхме стигнали?

А,да.Изброявахме отборите дошли да играят и покажат нещо,а не просто борещи се за записване в протоколите.Към вече изброените Вечни сили би трябвало да добавим заради несъмнената класа на сегашното им поколение футболисти Белгия и Швейцария,и макар с голямо колебание заради безобразното рушене на играта в духа на най-добрите Италиански (май не е чак толкова лошо,че я няма) традиции и Португалия.Както и вечно опитващите се,дори когато поколението им няма класата и блясъка на други пред него да покажат нещо Сърби плюс Нигерия.

Толкова.Всичко останало е нужен за личните цели на ФИФА пълнеж.

Както знаем количествените натрупвания водят до качествени изменения.Основно в посока на размиване на последното.

И наистина.Аз гледам и помня Световни финали по футбол от 1970 години.

Когато в квалификациите България елиминира третата от следващите финали Полша и бъдещиия суперотбор,тъкмо започналата да променя играта Тотална машина на Холандия с Кройф,Неескенс,Крол и компания.И успя да се провали с гръм и трясък в Мексико.

Но това е друга тема…

Свидетелствам от първо лице,че след отказването от старата формула с 16 участника във финалния турнир само един,този в Италия през 1982 година имаше класата и показа Футбола в целия му блясък от тези през 1970,1974 година.

Нататък,особено с 32 отбора всичко пое надолу.

Е.не чак толкова еднопосочно.С леки издигания и отново пропадане.

Най-ниската точка беше през 1994 година в САЩ,когато през целия турнир просто нямаше нито един мач който си струваше да бъде запомнен.Нямаше как да е другояче на турнир в който Италия и България играят полуфинал…

По един или друг начин,пожертвани в името на моментната печалба и користните интереси на ФИФА,подобно на Олимпийските игри,Световните футболни финали лишени от класа,блясък и магия,носени само от сблъсъка между наистина големите престанаха да генерират възторг,слава и да създават легенди са осъдени да потъват в посредствеността на официалните протоколи и пампозността  на ненужно пищните церемонии предназначени основно за ласкаят егото на далеч надскочили собствената си значимост функционери и политици.

И все пак.Кой е най-силния отбор по този вид Футбол?

Е,за да отговорим на този въпрос ще трябва да дочакаме създаването на Професионална сокър лига включваща най-големите клубове по света.Задължително без ФИФА,ФАФА и УЕФА.

Както без колебания мога да кажа,че най-добрия отбор по баскетбол в момента е Голдън Сейт Уориърс,по хокей-Вашингтон Кепитълс…

Макар,че хм…Филаделфия Ийгълз???Е,няма да отричаме класата им само заради Ник Фолс...А какво там играеха в онази,другата професионална лига?Дето провеждаше Световни серии?

Както и да е.Поне като,че ли обречените заради моментната си класа да вземат титлата Бразилци наистина имат какво да покажат на любителите на най-популярната игра.

Какво?Стоичков назовал Аржентина?

Хайде де.Нали наистина не смятате,че умението в игрането на нещо автоматично прераства в разбиране и знание за него.Колко ковачи смятате,че могат да обеснят Желязно –въглеродната диаграма?

 

Валентин Тодоров




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1511884
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930