Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.08.2020 20:37 - Was the atomic bombing of Hiroshima and Nagasaki needed?
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 418 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Коректния отговор на този въпрос е отговори на два въпроса.
На въпроса дали атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки са били необходими за завършване на Войната във Пасифика и капитулация на Япония отговора е твърдо "НЕ".
За тези две цели, които от 75 години масирано се натрапват на световната общественост като оправдание за използването на това ново оръжие за масово унищожение , двете бомби хвърлени над Япония са напълно ненужни и излишни.
На въпроса дали атомните бомбардировки над Хирошима и Нагазаки са били необходими на правителството на САЩ отговора е твърдо „Да”.

image

За налагане на следвоенната хегемония на САЩ и особено за респектиране на вече ясно очертания като бъдещ противник, макар и все още съюзник, СССР с неговата на далеч по-голяма конвенционална мощ при една бъдеща война в Европа отговора е твърдо „ДА”.
След нерадостните заключения при анализа на отхвърления план за война със Съветския съюз, наречен Операция Немислимо демонстрирането на ядрена мощ е практически единствения шанс на Запада да покаже военно превъзходство над СССР. Атомните бомби може да са хвърлени над Япония, но истинската им цел е Москва и най-вече мозъка на Сталин.

image

Тук ще изложим аргументи само за първия отговор.
Още на съвещанието на Военния съвет на 22 юни 1945 император Хирохито ясно декларира, че желае приключване на войната чрез преговори и Ставката подготвя съответните документи и се водят преговори със СССР в ролята му на посредник спрямо Западните Съюзници.
Оттук, чак до Потсдамската Декларация, Съветския съюз и САЩ са тези, които протакат чрез чиновнически хватки, поставят невъзможни условия и изобщо саботират по всякакъв начин договарянето на Японска капитулация.
Потсдамската декларация за безусловна капитулация на Япония официално е обявена на 5 август, но Японското правителство има текста и го обсъжда от 27 юли. Тя се състои от 13 алинеи ,като излишно е подчертано, че нито една от тях не подлежи на обсъждане.Цитирам:
„Това са нашите условия. Ние няма да отстъпим от тях. Избор няма. Ние няма да търпим никакво протакане”

image
Декларацията предизвиква разцепление в Японската ставка. Премиер-министъра Судзуки и външния министър Того настояват да се използва Съветското посредничество за смекчаване на условията. Другите трима, командващите трите рода войски, искат отхвърляне заради напълно неприемливите според тях алинеи 6:
„The elimination "for all time of the authority and influence of those who have deceived and misled the people of Japan into embarking on world conquest"
И 10:
„That "we do not intend that the Japanese shall be enslaved as a race or destroyed as a nation, but stern justice shall be meted out to all war criminals, including those who have visited cruelties upon our prisoners"

image

Особено неприемлива на всички се струва алинея 6, чието прилагане ще означава ликвидиране на императорската институция.
Тук трябва да отбележа, че за Япония и Японците по това време институцията на императора е повече от свещена. Тя е основата и смисъла на всичко и като такава не може да бъде поставяне под въпрос.
За самите членове на Висшия Военен Съвет приемането на алинея 6 е измяна на Императора ,което за тях като извършители води към задължително самоубийство.
В крайна сметка решили да не вземат нито да публикуват решение за декларацията, докато не си каже думата Императора, който единствен може да взема отношение по този въпрос.

image

На другия ден, след съвещание при Императора, на което също не било взето решение за официална Японска позиция, командирите на трите вида въоръжени сили настояли пред Судзуки, че мълчанието по темата ще повлияе на морала на Японските войници и го убедили да направи устно изявление на поредната пресконференция:
„Ние игнорираме ултиматома. При тези условия нямаме друг избор, освен да продължим войната до край.”
На другия ден, 29 юли вестниците и радиостанциите в цял свят разтръбили, че Япония отхвърля Потсдамската декларация.
Официалните Японски протести, че решение няма били игнорирани.
Император Хирохито, чакащ Съветския отговор на дипломатическите ходове, запазим мълчание. На 31 юли в разговор с Коити Кидо той дал ясно да се разбере, че императорската институция трябва да бъде защитена на всяка цена, а всичко друго, колкото и да е тежко може да се наложи да бъде прието.
В този дух Япония най-после изработила официална позиция. Тя приема всички точки от Потсдамската декларация с молба за преразглеждане на статута на императора. Опитите обаче да бъде предложена за разглеждане били отклонени.

image
Япония е готова да капитулира на 5 август. Американска сухопътна инвазия не е необходима. И правителството на САЩ го е знаело.
Но то не иска да даде отговор.Доволните от развоя на събитията правителства на САЩ и Съветския съюз, чийто ръце били развързани за реализиране на предварителните им замисли просто отклонили Японските молби за преразглеждане или отпадане на алинея 6.
В това време бомбите отдавна били готови за хвърляне. На 26 юли крейцера „Индианаполис” доставил на Тиниан атомната бомба „Хлапето” . На същия ден били окончателно избрани и целите. И бомбите те били хвърлени.
Въпреки, че правителствата на САЩ и СССР дни по-рано знаели, че Япония е готова да капитулира.

image

И като последна илюстрация на лицемерието на Американската администрация, тази толкова неприемлива императорска институция все пак се е запазила, нали?
А сега нека разни промити мозъци или просто невежи да изсмукват от пръстите се смешни тези от рода, че бомбите са спасили Американски животи.
Истината, както и за много други неща във Втората Световна Война е друга, съвсем различна от официалната версия.

image

Явно необходимо допълнение:
На същото заседание на Ставката на 27 юли 45 Того и Судзуки изнасят доклади за икономическото и военно-политическо състояние на Япония.Не писах за това, защото смятах,че читателите ще са запознати с фактите,че Япония вече няма флот и авияциа, а армията е практически небоеспособна. Не зная откъде някой от тях са прочели за незасегната икономика защото в този доклад пише,че 85% от Японсската икономика е разрушена,а останалата трябва да спре да работи заради липса на суровини. Петрол за икономиката и флота няма нито капка.Резерва от гориво на флота е изразходван още в битката за Филипините Затова малкото останали бойни кораби се самопотапят. Запасите от гориво и муниции зз армията са за максимум 30 дена бойни действия,а от самата армия не е останало много. Авиацията е унищожена на 90% и нито могат да се призведат самолети,нито да се обучават летци.. Извода е,че Япония трябва да премине към партизанска война.
Статията е писана на базата на официални документи на Висшия Военен Съвет на Япония, побликувани без редакция в официалната Японска история, написана под редакцията на най-уважавания Японски историк Хитори Такусиро :Япония във войната 1941-1945.

Валентин Тодоров

 

References:

Хаттори Токусиро“Япония в войне 1941 - 1945”




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502253
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031