Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.07.2020 01:50 - Колко офанзивни разигравания има средно в отборния playbook на тим от NFL?
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
0



Колко офанзивни разигравания има средно в отборния playbook на тим от NFL?
Преди година писах статия за „10-те главни мита за американския футбол”.Един от митовете които оборвах е,че не е нужно да си кой знае колко интелигентен за да играеш футбол.
Преди месец писах статия за „Защо NFL толкова държи на теста за интелигентност Wonderlic”.
Чакайте.Футбол и задължителен тест за интелигентност?Това не е ли нелепо?
Сигурно е,че във футбола под егидата на ФИФА няма нищо подобно.
Е,и.Европейските политици,депутати и висши чиновници също не са задължени да правят тест за интелигентност.А би трябвало.Това би ни спестило много от идиотщините които слушаме от тях и по-лошо – принудени сме да изпълняваме.
Да оставим политиците на историята.Тя ще се разправи с тях както само тя може.Със забрава.
Да се върнем на футбола.И така колко комбинации подготвя средно всеки отбор за сезона?
Около 4000 заучени разигравания под команда и 6000 вариации.
NFL playbook е най-предизвикателния масив от разширена информация за обучение и тактика, която съществува в спорта като цяло.Чувстваш се безпомощен пред него.Има OTA playbook, Training Camp playbook, playbook за редовния сезон и окончателен глобален playbook,който обхваща всичко.Преди време чух от бивш играч на Patriots,че офанзивния му playbook съдържа 1600 страници ... Дълго. Това е доста невероятно.
Въпросът: как събирате и усвоявате цялата тази информация?
Е, всъщност учиш всеки ден.Всеки ден преутвърждавате знанията си за играта. И след това двадесет години по-късно осъзнаваш, че не си забравил нищо. Една от причините, поради които playbooks са толкова големи, е,че дизайна на разигравания е безкраен.Той никога не спира. Сезон след сезон щабовете творят.
Взимате една игра,една формация,едно разиграване „Zorro” ,с основна база „Jet”, преминаваща в пасинг игра,вън от 6 Формация - но осъзнавате, че има милион други различни разпределения. Погледнете към running back-а, той е в 3 Out,това е 3 Out разпределение.Всичко във футбола е в групирането и разпределението,а те варират.Футболът преминава през вариации, а не чрез игра. Вземете персоналът Out People. Персоналната номенклатура само за групиране на позиции е безумна.Half-Back е в 3 Out, Full-Back е в Near-Right,това е „Jet“ passing play.Два диагонала извън формациите,за да плъзнете лайнбекърите навън за да ударите Over Pattern натискайки през средата и след това получите игра един на един с tight-end-а (Y) над средата, в случай че те блицват.
Виждате ли, във футбола има милиони различни вариации и подреждания.Ето защо футболните playbooks са толкова огромни.
Още един пример.
Типичните разпределения за Half-Back са:
- Half-Back Red.
-Half-Back Blue.
-Half-Back Brown.
-Half-Back Change Brown.
Half-Back Blue-Change.
-Half-Back Green.
Но това дори не покрива Strong-Side Alignments.
Значи Half-Back East, Half-Back Set, Half-Back Wing, Half-Back Wing North…Няма край.Просто се отказвате защото ви заболява главата.
Не,че вариантите са свършили - Half-Back South, Half-Back Wide, Half-Back Eagle… има милион други различни сложни разпределения,за да проектирате повече от 1000 нови разигравания и всъщност да стартирате повече от 1000 разигравания за сезон.Всяка година опитвате около 1600 разигравания.Как заучавате 1600 разигравания през годината? Е, очевидно, трябва да го обработите и да разделите тренировките си през годината: например в тренировъчен лагер тренирате вашите базови игри които са между 365 и 565 разигравания. След това преминавате през хода на сезона,където заучавате и тренирате вашите “game-day” (специално за съответния противник и мач) разигравания и накрая чисто нови разигравания в петък.Това е толкова просто казано така.
Почакайте.Идва наистина сложното.
Най-кошмарните playbooks за заучаване и възпроизвеждане са “West Coast Offense” ,тъй като номенклатурите им са просто непоносими.Това е като системите на Килбертсън в бриджа. Всички признават тяхната брилянтност,но те са толкова сложни за научаване и разиграване,че всички вдигат ръце от тях.Вземете „Trips Offense” ,но за мен това ще бъде 1 Whole Formation. Не съм играл в West Coast Offense, но мога да ви кажа, че това е Whole 1 за мен. Това е друг „Jet“ пасинг и друго построение: един човек е в движение.Сега се опитваме да изолираме „match-up”.Това е просто проста игра, тя е толкова проста, колкото се получава. Ако не го разбираш, тогава дори не си прави труда да гледаш мачовете, предполагам.Сплит-енд рънинг Stop Topper, разпознавам терминологията на маршрута и разстоянието,то е 18-ярда,така че трябва да е „Stop Topper“.Получихме Flanker вляво, който изпълнява "Post",но това не е съвсем "Post", погледнете формата тук в горната част на промяната на посоката,това е "Topper-Post", с малко разклащане. 4-yard Drag изотдолу, 12-yard Yard-In отгоре,за мен това е това е „Illinois”.Това е Илинойско комбо.
Разбрахте ли нещо?Не.И аз така.Но ако сте играч имате около три седмици,за да отчетете цялата информация в playbook-а преди началото на сезона.Ако сте назад, забравете.
Екипите са склонни да харесват използването на “openers”, тъй като тези процедури им позволяват да знаят предварително какво ще прави защитата на противника при другите им варианти, включващи същите комбинирани пакети.
NFL,футбола в тази лига,не е само физически спорт,но и интелектуално съперничество,което също няма ограничения.
Валентин Тодоров



Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1516180
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930