Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2019 15:31 - Слави Трифонов влиза в политиката
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 656 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 09.10.2019 15:35


image

Дълго очакваното събитие се състоя.След години закани и обещания да влезе в политиката Слави Трифонов и неговия сценарен екип подадоха документи за регистрация на партия.
Първия въпрос е защо сега.
И отговора не е какъвто бихме очаквали да бъде.Всъщност няма никаква видима причина,че това е най-добрия момент за заявка за участие в политическия живот на България.Последния отдавна се е стабилизирал около редовни,изпускащи за някой и друг ден парата на общественото недоволство скандали,големи изхвърляния на политици от всякакъв ранг,последвани от никакви реални последствия и главно, с цената на всичко,включително прегрупиране на уж върлите политически врагове и заставането им в единен фронт в защита на недосегаемостта на модела на управление и най-вече на неговите институции.
Слави Трифонов направи име като рупор срещу статуквото.Сега,с учредяването на партията си той ясно заявява намерението си да яхне вълната на желанието за промени за които българите отдавна настояваме.
Затова логичния втори въпрос е какви промени иска да направи новата партия?
Както можеше да се очаква Слави Трифонов не предлага генерални промени в модела на държавата и нейното управление.В заявленията му няма нито дума например за смяна на доказалоте се ,че носи само лобизъм,корупция и реално пречещото на икономиката и частната инициатива творене на безброй,непрекъснато допълвани и попрявани разрешителни закони и радикална промяна към малко на брой,кратки и ясни на всички забранителни такива.Като следствие няма заявление за премахване на десетките ненужни държавни институции усвояващи парите на данъкоплатците,без да им дават нищо насреща.
Общо взето Слави Трифонов обещава,че ще управлява същата държавна машина по-добре от другите.С повече честност и почтенност.Това сме го чували много пъти.От Жорж Ганчев през Симеон Сакскобургота,Бойко Борисов до Бареков и Марешки,със същото заявление влизат в родната политика всички нови играчи.След което…
Спирам защото това не е статия за новата,след 10 ноември политическа история на България и защото не бях напълно прав,казвайки,че Слави Трифонов и партията му не предлагат промени. Защото,те може и да не предлагат генерални и радикални такива,но все пак заявяват няколко идеи за промени.
Например за броя на депутатите в парламента.И в начина по който те да се избират.Както и за пряко избиране от гражданите на съдии,прокорори и градски полицейски началници.
Тук възниква третия въпрос.Ако тези предложения се осъществят,това ще доведе ли до реални промени в начина на работа и резултатите от нея на тези институции.
Отговора за съжаление е не.
Дали ще се състои от 240 или от 120 депутати,без конституционна промяна в ролята и начина му на работа модела на парламента,както и продукцията му ще си остане същата.А предлаганото преминаване към мажоритарна система само ще укрепи и сега съществуващото статукво.С тази разлика,че от него ще изчезнат малките български партии от типа на Атака,ВМРО и новата още не участвала в избори формация на самия Слави Трифонов.
Просто е.Ако предишните парламентарни избори бяха мажоритарни,на базата на получените гласове в избирателните райони сега ГЕРБ щеше да има самостоятелно пълно мнозинство от около 160 депутати,ДПС щеше да е втора с 35-40,а единствената друга щеше да е БСП с 30-на места.Е,сами съдете как това щеше да промени политическото статукво.
Втората група предложения,засягащи съдебната власт и полицията на хартия звучат добре.Поне от популистка гледна точка.
Преки избори на съдии,прокурори и шерифи отдавна е практика в англосаксонския модел.Но дали ще работи на наша почва?
Лично аз имам основателни съмнения.Прекия избор на съдии от избирателите ще политизира третата власт.Вместо сегашната независимост на съдиите,която е трън в очите на политиците и ги прави единствения коректив на политическите безумия той ще ги превърне в изпълнители на поръчки от политическите партии,които са ги лансирали,провели и финансирали избирателните им кампании.
Точно горното е проблема на Прокуратурата.В сегашния си вид,тя хем изпълнява желанията на политическите сили,хем не се отчита на никого.С пряк избор от гражданите,тези пороци ще се засилят.Единственото,което може да направи тази институция правилно работеща е точно обратното на предлаганото от Слави.Тя трябва да бъде вкарана в изпълнителната власт,като част и под контрола на министерството на правосъдието като чисто Държавно обвинение,без да й се позволява самостоятелно мислене и действия.
Колкото до шерифите,американския опит сочи,че този модел е ефективен само за малките населени места,където хората се познават и икономическия модел не се влияе от политиката.
Например градче с няколко хиляди жители,в което всяка промяна на криминалната ситуация води до промяна в цените на имотите,работните места и оттам събирането на местните данъци. А те пряко рефлектират върху броя и заплатите на полицаите,по този начин чисто икономически принуждавайки ги да си вършат работата.
В големите градове точно шерифството,наред с кметството и общинските съвети,разчитайки на политиците за предлагане и избиране се превръща в изпълнител на техните поръчки,основен извор на корупция и погазване на законите.
Всичко написано дотук води до един извод.С образа който си е създал,скандалите които самия той инициира и оттам привлеченото внимание Слави Трифонов и формацията му със сигурност ще влязат в следващия парламент.Какво роля ще изпълнят там и какво от предложенията им ще се осъществи предстои да видим.
Докато се случи другото сигурно.Рано или късно избирателите ще осъзнаят политическата несъстоятелност на Слави Трифонов и на ролята,която иска да играе.И просто ще го зачеркнат.Като Ганчев,Кобуггота и Бареков.
Има ли значение.Живота на Шоумена са онези пет минути слава.Другото е без значение.

Валентин Тодоров






Гласувай:
1



1. gardener - интересно
06.07.2022 15:02
Самият блог е интересен, но за мое съжаление не се интересувам от футбол, ако се интересувах, щеше да ми е настолен, мисля. Всъщност, защо пиша тези редове - вие си знаете, много умен човек сте и четейки този пост след три години си личи най-чисто, че айкюто ви е както казвате над 180 (също като моето, за което си мисля, че е реално по-малко, това като шега). Интересът ми (относно вашите неща)се породи случайно, от пост, който търся, но ще окаже много стар, касаещ историята ни. Питам се, дали след толкова време, след написването му сте си променили вижданията по темата за миналото на България или ..., както и да е, в много от идеите Ви от онзи, търсен пост съм съгласен с Вас. Както се казва, за мен е празник да Ви чета. Тук има няколко много добри автори като dobronameren и pitatlimedejzorata, както и прекрасният българин, който пише спомените си за истинското българско село schumpov, които ако не сте чели, горещо Ви ги препоръчвам. Бъдете здрав.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1512180
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930