Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.08.2019 19:29 - България на три морета
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 775 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Но вече  не е морска държава

Покрай епохални събития от типа на избирането на поредната кифла от ГЕРБ,чието ниво на компетентност се изчерпва с гордото притежание на IT Card (тоест може да работи стандартни приложения,но не и да препрограмира или ъпдейтва дори собствения си лаптоп) за шеф на обречената като всички други да не свърши никаква работа комисия Киберсигурност и новата серия на сапунената опера на любов и омраза,събиране и развод която българските патриотични и националистически организации играят откакто са сформирани някак незабелязано мина новината за отнемането на Българския морски флаг след изключването ни от Парижкия меморандум.

Съвсем нормално за България.

Като дете и юноша живеех в блок на военни.Имахме един вицеадмирал,двама контраадмирали и 8 (осем) капитани първи ранг,четирима от които преподаватели в ВВМУ „Н.Вапцаров”.Можете да си представите какво беше изумлението ми,когато като десетокласник разбрах,че нито един от тези висши морски военни не е чел библията на военноморската наука „Влиянието на морската мощ върху историята” (The Influence of Sea Power upon History) на  американския адмирал Алфред Тайлър Махън.

Нищо чудно,че години след това България няма нито военноморска,нито каквато и да е морска концепция и стратегия.Няма как да бъде другояче,след като тези задължителни за всяка,дори и без излаз на море държава,която има притенцията да пресъства на Картата на света като уважавана и пълноценна,а не като територия или бантустан са в ръцете на сухоземни мазути, чийто знания за морето започват и свършват с пясъка по краката и линията на прибоя.

Въпреки тях България имаше мощен търговски и океански рибарски флот под собствен флаг. Всъщност допреди 30 години по световните морета и океани плаваха повече големи кораби под флага на България,отколкото на САЩ,Великобритания или Германия (без военните съдове,разбира се).

Сега този флот го няма.А вече и флага.  

Изключването на България като собственик на морски флаг от Парижкия меморандум на практика означава, че вече не сме морска държава.

Парижкият меморандум регламентира правилата за корабоплаване в европейски води и информацията за това, че сме извадени от него, разпространи през миналата седмица специализираният сайт “Tранспортал”.

Тъй като никой от отговорните или по-правилно да бъдат наречени безотговорно некомпетентни Български държавни мъжленца и кифли не коментира факта,редно е да кажем все пак какво означава това.

Просто е.
След като не сме част от Парижкия меморандум, не сме част в нито един меморандум. И това е, защото българският флаг в корабоплаването на практика е занулен - няма го. Изчезна. Тоест – няма такава морска държава, наречена България. А няма такава държава, защото няма кораби под български флаг.

За разлика от споменатите сухоземни мазути трябва да знаем,че престижът е много важен,да не кажем всичко в корабоплаването.Корабоплаването е занаят, който от 3 хиляди години се извършва на базата на престижа.Наемат те на базата на престижа и като кораб и като екипаж.Плащат ти според същия този морски престиж.Нещо което ние вече нямаме.

Дори по-зле.

Ние сме единствената държава с излаз на море в света, която не е морска държава. Швейцария, например, е морска държава, нищо че се намира в Алпите, защото тя има национален флаг по корабите си.

Какво следва освен загубения престиж.
Ако той не е достатъчен има и преки икономически загуби за България.Ако корабът е под наш флаг,това носи пари от такси на държавата.

Сега тези пари ще ги вземе някой друг.Швейцария,Австрия или Чехия например,въпреки че те нямат излаз на море.

 

Валентин Тодоров




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1511280
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930