Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.04.2019 15:38 - Вот в който единствената правилна бюлетина е „Майната им на всички”
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 359 Коментари: 0 Гласове:
0



Или защо европейските избори не интересуват почти никого!?

По-малко от три месеца преди изборите за „европейски парламент”, предизборната кампания навсякъде в Европа протича в атмосфера на практически всеобщо безразличие.

Дори партиите не проявяват не само трескава,а каквато и да е активност.Събранията на активисти са голяма рядкост.И основно се занимават с дребнави вътрешни афери вместо да обсъждат дългосрочни,краткосрочни и каквито там други подобни политически проекти и стратегии би трябвало да разглеждат политиците..

Що се касае до малкото обнародвани политически проекти, нито един от тях до сега не е успял да привлече вниманието към себе си.

Което изобщо не е учудващо,като се има предвид тоталната идейна,практическа и дори просто интелектуална импотентност на обнародваните такива от типа на „хлапашките бълнувания на Макрон”.

Или отдавна изчерпалите се в опитите си да нагнетяват апокалиптични страхове с основаните си на подменени данни и извадени от контекста факти теории от типа на „Глобално затопляне заради отделяния от човешката дейност въглероден двуокис” зелени.Те каквото успяха да разрушат и унищожат (от вкуса на храната ни до основни за икономиката отрасли като въгледобив,металургия и енергопроизводство),както и да ни принудят да финансираме без да имаме нужда да го правим безумни разходи за  вода,комунални услуги,ток и гориво успяха…

За социалистите като за мъртвите.Без първата част.Защото какво добро да кажем за тези които продължават да измислят начини как да харчат нашите пари без от Маркс и Енгелс досега да са измислили поне един начин как да се правят.

За измислените „десни” дори и нищо да не казваме пак е комплимент.Дари за верни следовници на християнските религии за каквито се обевяват достигнатите степени на двуличие,дебелоочие,корумпираност и ред други достижения в този дух на европейските „народни партии" надхвърля въображението и гони постиженията на международните оргатизации и Светите? църкви..

За патриотите и националистите Самуел Джонсън  е казал всичко което може да се каже още преди почти три века.Нали помните:

„Патриотизма е последното убежище на негодниците”.

Да.Така наречените „традиционни” партии и стоящата зад тях политическа класа отдавна не предизвикват нещо различно от отвращение и погнуса.

Алтернативата…

Наистина ли смятаме,че я има?Или за пореден път се самозалъгваме?

След 15 седмици мобилизация, по всичко изглежда, че и "жълтите жилетки“ окончателно се отказаха от темата за европейските избори.Под огъня на критиките, мнозинството от тези, които биха искали да представляват движението на предстоящите избори, развяха бялото знаме. На сайта за големи дебати, на Европа са посветени само няколкостотин от 60 000 теми. Освен това, на стартираната от самите "жълти жилетки“ платформа "Реални дебати“, на рубриката "Европа, външни работи и задморски територии“ се падат по-малко от 6000 от повече от 100 хиляди теми, пише френският ежедневник Le Figaro в материал, представен без редакторска намеса, посочва "Фокус".

И какво?!

Отново избори,чиято основна характеристика е липсата на какъвто и да е ИЗБОР.

Още един ден в който европейците масово ще заобикаляме избирателните пунктове.

Нищо ново под слънцето.

По време на европейските избори традиционно се наблюдава най-ниската избирателна активност на целия континент.

Във Франция,която като,че ли единствена в Европа се опитва да намери някакви политически теми и идеи тя беше 42,43% през май 2014 година, 41,63% през юни 2009 година и 42,76% през юни 2004 година.Най-активни на изборите са хората над 65 години, както и гражданите с високи доходи и жителите на големите градове, т.е. същите категории, които проявяват най-голяма активност на всички вотове.Трябва да се отбележи, че французите, като цяло, проявяват към Европа не любов или скептицизъм, а безразличие.

Което отивайки на изток се превръща във все по-зле прикрито отвращение към всички свързани с каквато и да е политическа дейност.

Кой е виновен за това? Отговорът е, че виновната страна е Европа. Европа, от която никой не се интересува, защото тя е някъде далеч. Социологическите проучвания всяка година показват, че доверието в институцията е обратно пропорционално на усещането за нейната отдалеченост.

Дори не става въпрос за румънци и българи,които имат всичкото право да смятат,че чрез Европа тяхната политическа класа ги използва и употребява като безправни поданаци,без никакви шансове за граждански контрол на каквото и да е в битието ни.

Вземете същата тази Франция.Майката и очаквания флагман на „европейската идея”.

През 2019 година 54% от французите вярват на своя кмет, но само 19% вярват в големите международни институции, като „Г-20“. Рейтинга на ЕС и ЕП, на свой ред, са съответно 28% и 24%.

Изобщо някой съмнява ли се,че за това е виновна самата Европа, която не може да формира никаква идентичност.

Как да убедиш 500 милиона европейци, че те представляват един единствен народ, свързан с "общност на съдбата“?

В същото време в работата си европейските институции правят всичко, за да създадат впечатление в хората, че тяхното гласуване е безполезно.

Европейските институции не се припокриват с нищо познато както на френските граждани в частност,така и европейските общо.

Политическият живот в отделните страни общо взето е изграден върху курса и борбата на мнозинството и на опозицията,докато функционирането на ЕС се основава на представителството на всяка страна и на културата на компромис.

Нашите представители в Страсбург се оказват в парламент без политическо мнозинство, което ги обрича да формират алианси за приемане на документи в рамките на сложен процес на съвместно взимане на решения със Съвета на ЕС.

Един френски,чешки или български гражданин почти не може да разбере как гласът му ще се отрази на работата на Европейския парламент,още повече, че гласуването преминава през партийни списъци, контролирани от политически асоциации, а европейските депутати нямат желание да казват на своите съграждани какво защитават в Страсбург.

Всичко това е наложено от позициите на националните политически партии,най-вече Социалистическата партия и "Републиканците", които винаги са поддържали известна неяснота по европейските въпроси, за да не извадят вътрешния разкол на публично място. Осъзнавайки, че те няма да спечелят нищо на европейските избори, но могат да загубят много, те създадоха неясни лозунги: защита на Европа, функционираща Европа, друга Европа, нова Европа и др. На фона на настоящите глобални промени в системата на политическото разделение, има и разделение между европейските партии. Днес става все по-трудно да се поддържа дисциплина в сдружения като Европейската народна партия (ЕНП), която включва движения от германския ХДС до "Фидес“ на Виктор Орбан.

И накрая, медиите също носят отговорност за липсата на внимание към европейските въпроси.

Достатъчно е да погледнете колко активно някои от тях разпалваха полемиката около абортите след назначаването на Франсоа-Ксавие Белами за лидер на избирателния списък на "Републиканците“, за да разберат, че същината на въпроса почти не ги интересува.

Струва си да си припомним едно по-малко забележимо, но все пак важно събитие: телевизионните дебати между двамата фаворити през 2014 г. в борбата за поста на ръководител на Европейската комисия Мартин Шулц и Жан-Клод Юнкер. Големите френски канали просто отказаха да ги излъчат от страх, че няма да съберат аудитория. В Германия дебатите бяха организирани на немски език на втория канал. Французите не получиха право на такъв демократичен момент, въпреки че повечето от кандидатите говореха френски. Медиите решиха, че това не е интересно за гражданите, дори без да им дадат възможност да проявят интерес.

Можем да кажем отсега, че на изборите на 26 май 2019 година ще има много ниска избирателна активност.

С едно изключение.

Аз ще гласувам.

Дори съм си приготвил бюлетината,която ще сложа в плика в „тъмната” стаичка:

Сгънат на четири лист формат А4 на който с букви с големина 72 е изписано:

Майната ви

на всички.

Валентин Тодоров






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502253
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031