Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.01.2019 17:43 - Анти-допингов чадър?Да,но не какъвто си представяте
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 564 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 24.04.2019 18:05


За съжаление невежеството е неизкоренимо.
Вземете темата за допинга.В пространството се носят какви ли не от едно от друго по-нелепи мнения.Над американците има чадър,бедните са преследвани по политически причини и така нататък...
Да чадъри има.Във всяка страна която има спортно министерство разпъват такъв над спортистите си.За тези които слушат българския министър на спорта го каза ясно.
Цитирам:
"Всички наши олимпийци преминаха курс по програма на министерството за анти-допингово обучение".
Тоест,обучавани как използвайки правилата и протоколите да избегнат наименуемото си разкриване.
За същото,да не бъдат хващани нашите спортисти работи и Националната антидопингова лаборатория.И във всяка една страна с подобни институции.
И тук възниква проблем.
В САЩ,най-набеждаваната за политически чадъри и първа спортна сила нямат спортно министерство.И национални програми за елитния спорт също нямат. Държавна намеса в спорта също.И натиск от политици и институции за спортни успехи,издигащи престижа на държавата няма единствено и само в САЩ.
Тогава откъде идва чадъра?Просто е.Няма чадър.Тогава трябва ли да смятаме,че американците не са научно-медицински и фармацевтично подпомогнати.Не,разбира се.На олимпиада такива няма и не може да има.
Помислете сами.Дори и слабо запознат с физиологията знае ,че човешките жени еволюционно не стават за битки,лов и оттам спорт.Неподходяща костна структура и връзки,с 50% по-слаби мускули от мъжете при еднакво тегло,с 20 % по-малко червени кръвни телца в единица обем кръв и съответно по-малко кислород за мускулите,30-40% по-малки белодробни обеми и главно,особено за спортните игри,два пъти по-малък и в пъти по-слабо развит малък мозък.За несведущите той пряко,без участието на главния мозък:

1.осъществява сетивна перцепция (свързва обекта със знанията за него)
2..модулира силата на съкращенията на скелетната мускулатура и тонуса.
3.заучава,запомня и ръководи двигателни умения и сръчности.
4.активно командва поддържането на равновесието
5.прави движенията на тялото точни и координирани. При целенасочени движения малкия мозък получава информация за плана на предстоящото движение и в хода на неговото реално изпълнение, осъществява непрекъснат контрол и при необходимост изпраща коригиращи команди
6.Координира очните движения при проследяване на движещ се предмет.Това изисква много точна координация на движенията на очните ябълки,паралелна координация на шийните мускули за да се получи точен образ.
....и други необходими и присъщи на еволюиралия като ловец и войн мъжки Хомо сапиенс сапиенс функции.За това е и по-голям и развит от женския.
Към това добавяме по-малкия и неефективен хипоталамус при жените,чията основна функция е управление на хормоналното ниво и можем да продължаваме до безкрайност да изреждаме защо жените стават за спорт само след ударна медицинска намеса във функциите на организма.
Общо казано от около 1260 присъщи на бозайниците биологични алела мъжете и жените имат само около 300 общи,докато между мъжа и мъжкото шимпанзе общите са над 600.И тяхната липса прави само частично пригодни жените за чисто мъжки дейности като битки и произтичащите от тях спортни игри.
Това не би имало голямо значение,ако те се занимаваха само с естествените,чисто физиологични спортове като плуване и бягане.
Но не.
Следвайки повелите на объркания ни свят те искат да се борят,да боксират,да играят тенис и други индивидуални и колективни спортни игри (не,че им се получава,но правото да го правят е неоспоримо.Друг е въпроса за правото на другите да гледат или не).Е,няма как да стане,ако това което природата не е дала на жените не се добави изкуствено.Тоест, без научно - медицинско подпомагане женския спорт е немислим.
За съжаление вече и мъжкия.Защото над стогодишните изследвания в американската армия,както и тези на нацистките учени например сочат едно и също нещо. Само 2% от съвременните мъже имат вродени качества на войни и спортисти.И по-често другите стават военни и се занимават сериозно със спорт.Като прибавим,че основните спортове,такива като футбол и американски футбол обират лъвския пай от качествения материал за останалите остават другите.Тогава учудващо ли е,че една огромна част от спортните звезди са болни хора.Измъчвани от алергии,астми, отслабени имунни системи и лош естествен метаболизъм.

Стана дълго,но разбирате.Днес,с изключение на някои спортни игри (като футбола например.но дори и там са единици тези които сами избират да не вземат нищо,а и те са под натиска на лекарите и треньорите си) не може да съществува спорт на високо ниво без научно-медицинско подпомагане.
И сега да се върнем към темата за американските спортисти ,които не са обгрижвани от държавни институции като останалите.За свикналия с европейските постулати,че държавата и нейните институции дават и вършат всичко те са като изоставени сирачета.
Но,не бързайте да ги съжалявате. Всъщност през последните 30-40 години всички открития, всички новаторски разработки и почти всички успешни приложения в областта на генетиката,фармакологията, медицината,микробиологията и прочее идват от частните лаборатории.Там са съсредоточени наистина способните учени,експерти и дори администратори,които разбира се искат подходящо на нивото си заплащане,което само могъщите финансово частни концерни могат да осигурят.Не толкова кадърните работят за центове и рушвети за държавните институции и организациите от типа на WADA. Същите концерни са тези които спонсорират спорта и спортистите в САЩ (и не само там) като полигон за изпитание на откритията си и реклама на постиженията си.И им ги предоставят.Ето причината американските,британските и други звезди от развитите страни да са подпомогнати от нови ,още невлезли в онзи списък препарати.Затова и нямат нужда от политически и административен чадър.Затова са извън обсега на хората на WADA,които не само не са на нивото на работещите за звездите на САЩ и компания експерти,но и са изцяло зависими от тях дори за собствената си работа.
Кой смятате разработва методите за засичане на разрешени и забранени субстанции?Нали не мислите,че държавните или тези на организации като WADA некадърни служители могат да го направят?

Валентин Тодоров






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502478
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031