Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.05.2017 20:24 - Всяко турско посегателство върху българската държавност и национално достойнство трябва да получава решителен отпор! http://bultimes.com
Автор: nikikm Категория: Политика   
Прочетен: 596 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Всяко турско посегателство върху българската държавност и национално достойнство трябва да получава решителен отпор! Публикувано на 20.05.2017 в България
image image image

Българското дипломатическо дружество остана една от малкото организации, които отстояват професионални позиции по актуални събития и демократични принципи по отношение защитата на правата на свои колеги.

За съжаление не чухме реакция на СБЖ в защита на чуждите журналисти арестувани в Турция, нито на БАН за стотиците арестувани университетски преподаватели в нашата съседка, нито на организациите по правата на човека за стотиците избити цивилни граждани, жени и деца в Източна Турция. Нещо повече, спомняме си, как нашите органи за сигурност върнаха на режима на Ердоган потърсили убежище турски граждани. А ако се върнем няколко години назад, по време на демонстрациите в парка Гези в Истанбул, нашият сайт беше хакнат от турска група хакери, заради мнението на един български професор. По повод на искането на турската страна да съди бившия генерален консул в Одрин Георги Димов, който в едно от многобройните си интервюта по български телевизии преповтори само оценки на турски и западни анализатори относно утвърждаването на еднолична авторитарна власт с антидемократичен характер, Управителният съвет на Българското дипломатическо дружество излезе на 05 май 2017 г. със следната декларация:

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Управителния съвет на Българското дипломатическо дружество

Българското дипломатическо дружество посреща с негодувание изпращането на нота от посолството на Република Турция в София до Министерството на външните работи на Република България, с която то заявява, че турската страна ще съди бившия генерален консул в Одрин Георги Димов за негов критичен коментар в медиите по отношение на референдума в Турция.

Изненадани сме и от липсата до този момент на публична реакция от страна на официалните български власти.

Както и в случая с повдигнатите преди време от турски съд обвинения срещу наш морски граничар за това, че е изпълнил служебния си дълг и е предотвратил нарушения на морската ни граница, отново става въпрос не просто за претенции от турска страна към български граждани за действия, извършени на българска територия, но и за недопустим опит да бъде упражнена чужда юрисдикция върху български представители, облечени в държавна институционалност.

Такива действия имат характера на посегателство върху българската държавност и националното достойнство и трябва да получават решителен отпор.

image image

На фона на агитацията на турски министър сред българските изселници в хода на кампанията за неотдавнашните парламентарни избори у нас, на демонстрираната подкрепа за една определена политическа сила от страна на посланика на Република Турция, на редица други прояви на арогантна намеса във вътрешните работи на България, опитът на турското посолство не само да ограничава, но и да санкционира свободата на словото и информацията у нас са в разрез с интересите на двустранните ни отношения и възприетите норми на международно поведение.

За България е много важно Турция да бъде стабилен и предвидим партньор, с който да имаме добросъседски, приятелски отношения и сътрудничество на равноправна основа, без намеса във вътрешните работи по какъвто и да било начин. БДД призовава българското правителство, без да се поддава на провокации, да предприеме същевременно комплекс от мерки в областта на дипломацията, външната политика, вътрешните работи, специалните служби и правосъдието, с които да покаже категорично, че няма да допуска външна намеса във вътрешните ни дела.

Такава позиция следва да се отстоява и в рамките на общата политика на Европейския съюз спрямо Република Турция с конкретни наши предложения и действия.

Много съществено е Европа да започне да гледа на нашите граници като на свои и да бъде съпричастна към тяхното опазване, а за целта са необходими допълнителни политически и дипломатически усилия от наша страна на всички равнища. Възможностите, които предоставя предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, също трябва да бъдат използвани в тази насока.

София, 5 май 2017 г. УС на БДД

Милко Бояджиев
(Милко Бояджиев е роден през 1925 г. в град Велико Търново. Служи в Трудови войски и завършва Икономическия институт. Дълги години работи в сферата на външната търговия. Председател на Сдружение „Хелзинкски наблюдател – България”, създадено през 1990 г. Анализатор и коментатор на сложни юридически и обществено-политически казуси. Автор на повече от 500 статии, обръщения, меморандуми и анализи, посветени на жизнено важни въпроси за българската държава и нация. Печата в „Монитор”, „Земя”, „168 часа”, „Дума”, „Нова Зора” и др.)




Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: nikikm
Категория: Политика
Прочетен: 19845861
Постинги: 45069
Коментари: 6164
Гласове: 7181
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930