Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.03.2017 00:03 - Камък в блатото Европа
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 25.04.2019 17:36


Лично аз не вярвах това да се случи.Надявах се,желаех го,но не вярвах,че е възможно.Както отдавна престанах да вярвам в желанието на хората да бъдат свободни.Да изразяват личната си позиция,а не внушаваната им от заели далеч надхвърлящи знанията и компетентността им и като цяло ненужни обществени позиции безлични и невежи особи.Да имат собствено мнение.Да правят каквото трябва да се прави,без значение какво им налагат институциите.Да вярват или не във всичко,от политическите алюзии и продуктовите реклами до идиотската идея за божествено сътворение според индивидуалния си интелект и ниво на знания.

Всъщност горе написаното е сбъркано.Защото вярата изобщо не присъства в личния ми светоглед,заменена изцяло от знанието.Аз твърдо знаех,че днешните,не по-умни от джобните си дигитални джаджи  и определено мислещи по-бавно човешки същества никога няма да се борят за нещо като свобода и право сам да определяш собственото си битие.

Бях опроверган.И то от нещо което твърдо зная,че е по-невежествено и неуправляемо дори от индивидуалната глупост – способността на тълпата да мисли и решава.
Нещо повече.Цял един народ изрази волята си да бъде свободен и сам да решава съдбата си.Народ който каза не на заменилите идеалите за свободен пазар и действащи според разумните си интереси свободни хора със свръхрегулиращи и контролиращи,ненужни и не вършещи реална работа,струващи безкрайно скъпо и заразяващи икономиката и обществения живот с болести като корупция и прахосване на обществените средства,безлични и безидейни,но не по-малко нетърпими към правата на индивида от средновековната инквизиция институции и бюрократи.

Поклон пред англичани и уелсци които го направиха.Отново.Осем века след като Магна харта и Оксфордските провизии възвестиха началото на края на безпределната тирания на династията на Пантагенетите и осветиха пътя за измъкване от мрачните векове на Средновековието пак те, работещите и създаващи реален продукт извън бюрократичния и гешефтарски Лондон трудещи се англичани и уелсци намериха смелост за да отхвърлят съвременните феодали и заробващите им институции.

Те гласуваха напук на всички заплахи за Апокалипсис,които точно в стила на католическата църква изсипаха върху тях самозабравилите се евро бюрократи.Гласуваха дори и с приетата цена сами да си нанесат вреди.Толкова силна е ненавистта към тиранията на Брюксел.Както преди осем века към крал Джон.

Въпреки заплахите,лъжите и инсинуациите на съвременните Общоевропейски феодали и спекулантите от Лондонското сити Островът ще напусне Европейския съюз. 52% гласуваха за разрив с останалите европейски държави, само 48% видяха в рамките на ЕС едно бъдеще, което вече ще е невъзможно – при избирателна активност от 72%.

Великобритания избра свободата и правото сама да ръководи делата си.Сега ще се нуждае от сериозна доза кураж, за да издържи на прогнозирания спад в икономиката,въпреки,че те няма да бъдат в мащаба вещан от никога и нищо реално непозналите Европейски институции и техните ментори.Островът все пак ще плати независимостта си с някакъв икономически застой. Със сигурност вотът няма да се отрази положително на икономическия растеж, преките инвестиции, износа,а по този начин – и на работните места.

Но всичко това е само в краткосрочен план.Британците ще издържат както винаги са го правили и освободени от тиранията на противоречащите на всички реални природни и икономически закони Общоевропейски правила и норми ще се вдигнат по-силни отпреди. 

Губещи сме ние.Оставащите.И то не защото Европейският съюз ще загуби около 20 на сто от икономическата си мощ,13 на сто от служителите си,10 на сто от войниците си.С един удар 31 на сто от пазарната капитализация на котираните в борсите на ЕС фирми ще изчезне.А за една нощ бюджетът на ЕС загуби третия си най-голям донор след Германия и Франция.

Но тава е малката загуба.Истинската загуба за оставащите в този Европейски съюз е много по-тежка защото пряко засяга всеки от нас.Директно в личното ни пространство.На нас,независимо дали сме с балканска или средиземноморска култура на хранене загубила последната си мозъчна клетка поради липса на животински протеин депутатка-веган от Холандия ще налага правила и норми какво и как да ядем.Нашите атомни централи ще се спират от зелени фанатици и лобисти на зелената мафия от Германия за да ни принуждават да плащаме безумни цени за енергия в името на недоказани опасения и изсмукани от компютърни модели с предварително заложени резултати теории.Нас ще ни карат да се застраховаме задължително за какво ли не в името на благосъстоянието на пиратските застрахователни кампании.Ние ще продължим да плащаме на банките затова,че им даваме парите си.Ние ще живеем с променящи се всяка седмица закони, чиято единствена цел е да ни превърнат в истински европейци,тоест изкарващи пари не за себе си,а за лакомите и алчни,действащи срещу вас институции.

Посланието на историческия референдум вече бе разчетено от мнозина – с днешния ЕС не може да се изгради държава.Не и такава, която може да се обича, уважава и да бъде избирана.

Ако Брюкселските феодали и техните наместници по места са запазили поне малко разум,то те би трябвало да чуят звъна на камбаната.Колкото и да са се отдалечили и отделили от народите си този звън поне малко трябва да ги разтревожи.

Защото този Европейски съюз на институциите и бюрокрациите,на комисиите решаващи в задните стаички и непрозрачните процедури,на корупцията на сините ризи и непочиващите на пазарните закони правила и норми няма нищо общо с демократичните обединени европейски държави и народи,които създадоха Европейската идея.Брюксел и наместниците му по места се превърнаха в символ на административната арогантност и възхваляването на погрешни решения и действия.Европейската комисия,Европейските институции са днешните откъснати от народите си феодали.Съвременните,пируващи по време на чума аристократи.

Още по-лошо.Всъщност феодалите малко или много са се чувствали отговорни за крепостните си.Дори робовладелците са се грижили за робите си.

Не е така с Брюкселските институции и феодали.Веднъж постигнали целта си,отнемането на суверенитета от националните държави към тази наднационална организация единственото което ги интересува е безпрекословното изпълнение на месиянските им дивотии.Нищо чудно,че те се възприемат от действителния суверен – народите,като арогантен натрапник и окупатор.С чисто двулични претенции за демокрация.За мнозина от мислещите хора положението изглежда така – нациите им вече нямат право да поръчват,те трябва само да плащат.Да работят,но не и да мислят и говорят. 

Великобритания е само първата ударила камбана.След нея ще зазвънят и други.От Брюксел сега зависи за какво и за кого ще удари камбаната.

Европа трябва кардинално да се промени.Тя трябва да изработи и подпише обществен договор със суверена си – народите,за да поднови концепцията си за функциониране. Който не желае да види големия проект за международното разбирателство и икономическото сътрудничество на захвърлен на бунището на историята,трябва да чуе какво всъщност казаха англичани и уелсци.

Защото същото си мислим и българите,и немците.Безпокойството за бъдещето на ЕС отдавна е общоевропейско.Болният човек на Европа е самата Европа.

И не трябва да чакаме вълните от хвърления от британците в застоялото тресавище на Европа камък да утихнат.Защото блатата натрупват в недрата си газове и могат да се самовзривяват.

Валентин Тодоров






Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1498958
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031