Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2016 01:11 - Краят на Кемализма
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 941 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 24.04.2019 18:25


Ако снощните събития в Турция бяха истински,планиран опит за военен преврат това окончателно разколебава и без това невисокото ми мнение за съвременните армии.Теоретично те си имат върховна инстанция,наречена Генерален щаб и в него сърце и мозък,наречен Оперативен отдел където се творят всички планове.Както знаем от историята плановете за военен преврат трябва в зародиш да ликвидират всяка възможност за ескалация към гражданска война. Основната същност на последната се състои в това,че за разлика от нормалните войни които могат да бъдат приключени с мирен договор и разотиване на войските вкъщи,при гражданските войни дома на воюващите страни е един и същ и няма как в нея да се приберат заедно убивалите се един друг врагове.Тоест,тя изначално се планира и води до пълно унищожение на противника.

При преврат за да не се стигне до нежаланата и с тежки последици за всички гражданска война главата и мозъка на противопостоящата страна се унищожават още в първите мигове.Приведено на нормален език,това значи,че водачите на противника и органите на тяхната власт,както и всяка възможност за комуникация между техните поддръжници се премахват приоритетно.

Снощи бяха ли ликвидирани още в началото президента и министър-педседателя на Турската република? Не.Бяха ли взривени,с всички намиращи се вътре централите на държавните служби за сигурност.Не.Бяха ли превзети ,поставени под контрол или унищожени (военните си имат собствени комуникации и гражданските не са им нужни) управляващите сайтове на мобилните и фиксираните оператори.Не.Налага се мнението за определено не добре планирана,немарливо и нерешително проведена,неприсъща на сериозна армия операция.

Така,че аз разбирам тези които се смятат,че снощните събития са фарс и инсценировка, целяща да даде възможност на сегашната власт да въведе пълен контрол над страната.

И въпреки,че не съм съгласен с подобна теза и мисля,че това беше по-скоро героичен,но неподготвен и обречен опит на една част от турския военен елит за промяна на изглеждащия напълно победил курс към авторитаризъм на Ердоган и неговите следовници,в един основен извод се присъединявам към мислещите по този начин.

Снощи бе сложено край на Кемализма.Сега ще се премахне последната опора на проекта на Ататюрк,гаранцията на армията за светския характер на държавата и с нея на идеята за светска и демократична Турска държава.

Проблема е,че този проект и тази,на Мустафа Кемал Ататюрк Турция бяха последната преграда срещу радикализирането на Предна Азия.И бариера пред войната по югоизточните граници на Европа.Нашите граници.


Валентин Тодоров




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1511136
Постинги: 274
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930