Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2015 18:53 - За войната
Автор: valentint Категория: Политика   
Прочетен: 2274 Коментари: 4 Гласове:
2

Последна промяна: 17.05.2016 14:05

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За войната

Кратък очерк.За Уляна Янулова

Още от зараждането си военната стратегия се разделя на два,коренно различни по характер и оттам като методология клона – маневрена война и стратегия на съкрушението.

При маневрената война или както още са нарича „война на изтощението” се търси постигането на определени,предварително заложени локални цели и след реализацията им – политическо решение.

Стратегията на съкрушението цели пълното унищожение на въоръжените сили и в по-голям мащаб и политико-икономическата структура на противника.

Главната разлика в провеждането на двете е,че ако за първата са достатъчни конвенционалните войски и командване защото се провежда единствено с оглед на отделни  пространствени цели ,при втората напред излиза комплекса пространство-инструменти-време и всичко става значително по-сложно с всяка промяна на променливите.

Въпреки,че още в библията можем да намерим примери за втория тип стратегия,ако разглеждаме Изход и Царства от гледна точка на обективния военен анализ,тя много рядко е използвана в ранната история при война между що годе равностойни противници-Александър Македонски,Втората Пуническа война и от двете страни,първия император Цин шъ Хуанди.После дълга пауза до първия в историята блицкриг – този на монголските корпуси  на Чингиз хан в похода им към Последното море.И отново дълга пауза.

Причината е проста.Липсват военните инструменти за прилагането й и войните се водят в духа на добрата стара маневрена стратегия.

Стратегията на съкрушението е възродена от Фридрих Пруски и Наполеон,макар и повече като теория,отколкото като практика.Но Бонапарт създава първите реални съвременни инструменти за прилагането й – дивизионната организация,тоест разделянето на армията на отделни ,включващи всички родове войски части,можещи да се бият както поотделно,така и заедно.Самия Наполеон използва тази организация повече като възможност за още една негова новост – стратегическия резерв.

Следващата стъпка правят германските военни теоретици Клаузевиц и Молтке Старши,като втория на практика създава най-важния инструмент на стратегията – Генералния щаб,който я планира и прилага.Той дори проверява новата стратегия на практика – в успешната и довела до обединението на Германия Френско-Пруска война.

При това всички останали продължават да воюват в духа на добрата стара маневрена война.Виж Гражданската война в САЩ например.Причината е проста.Липсва основния инструмент – Генералния щаб.

Така стигаме до Първата световна война.Тя е замислена и планирана като стратегия на съкрушението от всички замесени,но липсата на подходящи инструменти я превръща в маневрена война на изтощение.Липсва подходящ инструмент за бързо развитие на пробива в отбраната на врага.

Такъв е създаден по време на Гражданската война в Русия – Първа конна армия е и първия практически инструмент на блицкрига от времето на монголските конни корпуси.

После стратегията на съкрушението и нейния главен метод – блицкрига е напълно разработен и развит от Главния щаб на Червената армия,като в основата му стоят двете книги на нейния заместник-началник от втората половина на двадесетте години Триандафилов за „Дълбоката операция”,както съветските стратези наричат получилия популярност по-късно  с немската дума блицкриг метод.Съветската стратегия не само развива и създава инструментите на блицкрига,тя първа изпробва взаимодействието на неговите инструменти в огромни и мащабни военни учения през тридесетте ,където за пръв път се запознават с него и следващите му апологети – немските стратези.Тя първа го прилага и на практика,макар и в локален мащаб – разгрома на шеста Японска армия при Халхин гол.

И Съветската и Германската стратегия подготвяше и проведе доколкото можа Втората световна война изцяло в духа на стратегията на съкрушението в нейния най-краен вид – унищожение не само на въоръжените сили на противника,но и политическата му структура чрез метода на блицкрига.Показателно е,че и двете страни предварително се бяха отказали от инструментите за масов терор срещу населението като стратегическата,далечна бомбардировъчна авиация и средствата за масово унищожение –химическото и биологическо оръжие.

В най-близкото ни съвремие опит за реализация на стратегията на съкрушението чрез блицкриг беше доста тромаво проведената и показала сериозни недостатъци от тактически характер операция „Иракска свобода” по време на втората война в залива.

………..

Уляна,надявам се,че не съм те отегчил с дългия увод,но той беше необходим за да можем двамата да сверим мисленето си по въпросите на войната.Сега преминавам към темата за въздушния бой.

-----------

Както няма да ми омръзне да повтарям: Една оръжейна система или платформа е точно толкова добра,колкото стратегията и тактиката за нейното приложение.

След края на Втората световна война военните анализатори остават без дъх пред заловените и публикувани данни за бойните резултати на немските изтребителни асове или както самите германци ги наричат – експерти.101 германски експерта имат в списъка си свалени по 100 и повече съюзнически самолета.15 от тях са свалили над двеста противникови самолета,а двама Герхард Баркхорн -301 и аса на асовете на всички времена Ерих Хартман – 352 победи,всичките на Източния фронт,в това число и 7 американски изтребителя Мустанг над Плоещ.

Техните постижения с много надминават тези на съюзническите изтребители,където начело на съветските асове са Иван Кожедуб с 62,Покришкин с 59 и Речкалов с 56,на американските – Бонг над Тихия океан с 40 и Габи Габрески в Европа с 28,на британските Джони Джонсън с 34 победи.

Разликата е смайваща.Нима германското Лувтвафе е имало огромно числено превъзходство в небето и с него е подавило съпротивата на противниковите изтребители.Не.От самото начало на войната немските летци изтребители воюват в условията на числено неравенство спрямо противниците си.При блицкрига във Франция превъзходството на съюзниците над немското Луфвафе по отношение на изтребителите е почти 2 към 1.А на Източния фронт те започват войната разполагайки с около 600 изтребителя срещу около 2700 съветски (от които 1300 нови,равни или по-добри от немските).В хода на войната,с изключение на ранния период,в който заради огромните първоначални загуби на съветската авиация по летищата и в безсмислени,макар и героични опити да се защитят отрязаните сухопътни войски това количествено предимство не е толкова голямо,след 1942 година заради по-ефективната работа на поставената още преди започването на ноенните действия на военни релси промишленост на СССР то се запазва и в края на войната дори се увеличава,достигайки съотношение почти 14 към 1..
Тогава може би германските самолети изтребители дотолкова превъзхождат с качествата си тези на съюзниците,че да създадат такава разлика?Не.В началото на войната този фактор оказва въздействие,но например Хартман сваля първия си противников самолет през лятото на 1943 година когато неговия МЕ-109Г вече не превъзхожда или дори отстъпва на отличните съветски Ла-5 и 7,Миг-3, ЯК-1,7 и 9 или американския Мустанг.А новите,реактивни германски изтребители практически не оказват влияние както на въздушната война,така и на списъците с победи.Най-добрия реактивен ас на Гурмания Гюнтер Рал има 15 победи с МЕ-262 Лястовица от 275 общо.

Или германските експерти превъзхождат тези на съюзниците с летателните си качества?Не.И като владеене на самолета и като качества на летателния състав няма такава разлика.Например Ерих Хартман е свалян цели 16 пъти,а изключителния летец изтребител Иван Кожедуб нито веднъж.И немските експерти,и съветските и съюзническите асове са превъзходни летци.

Вярно,германските експерти са натрупали своите победи от много повече бойни полети,но това е просто част от това с което те наистина превъзхождат останалите – стратегията и оттам и на тактиката на въздушния бой.

Германските изтребители провеждат така наречения „свободен лов” и могат сами да избират кога и къде,от какво височина и посока,с каква скорост да влизат в бой,да излизат от него или при неблагоприятни фактори да го избегнат.От друга страна съветските изтребители са привързани в определени пространства за да охраняват наземните войски,летища  или други цели.Същото се отнася в голяма степен и за съюзническите изтребители.Така те трябва да летят в кръгове на определена височина,с постоянна скорост и се превръщат в лесни цели за прокрадващите се в облаците и от страната на слънцето,почти винаги високо над тях за да използват по-високата скорост на пикиране и по правило бягащи от гонене в спирала двойки водещ-воден на немците.Думата за обяснение има аса на асовете Ерих Хартман:

-„Мисля,че повечето от тях дори не разбраха,че съм там,преди снарядите ми да ги ударят…”

Това е старо военно правило.В полето конницата е по-бърза и маневрена от пехотата,но ако я сложиш за охрана на фиксирана позиция,тя губи всичките си предимства и най-доброто което може да направи е да се спеши.

Когато в края на войната съветските и съюзнически изтребители са освободени за свободен лов и приемат гъвкавата немска тактика водещ-воден,вместо закостенелите и умозрителни „пръстни четворки” и ешелонни построения,техните резултати започват стремително да растат.

……….

Сега директно към въпроса ти,Уляна.Цитирам:”Ще могат ли руснаците да победят САЩ и да защитят мира в света,като се предполага,че сблъсаците ще са предимно във въздуха”.

Смятам,че е коректно да се разберем да не коментираме кой защитава мира и кой е по-вероятно да бъде потенциалния агресор.Това е политика,а ние ще се спрем на военния аспект на нещата.Приемаме както във военна игра,в каквито Генералните щабове проверяват стратегиите си,че Русия е в отбрана.Също така се разбираме за конвенциална,без използване на свръх оръжия война,където при сегашното съотношение на силите съществуват следните сценарии и резултати които само ще споменем без коментар:

-Тотална война на съкрушение с използване на пълния арсенал от оръжия – Резултат –Русия губи,но НАТО и съюзници не може да си позволи цената.

-Война на съкрушение с ограничено използване на оръжия за масово унищожение – Русия губи ,но НАТО и съозници плащат скъпа цена за победата.

Ако говорим за Генерална,решителна война само с конвенционални оръжия стратегически Русия вече е изгубила.Тя е в неизгодната централна позиция,практически в обкръжение.Тук във въпроса ти има грешка.Не САЩ,а НАТО са потенциалния противник.При това той е на позиции и в Предна Азия и Далечния Изток.Единствения шанс на намиращия се на централна позиция е да атакува първи в предварително избрана посока,да спечели бърза победа за да съсредоточи силите си в другата посока.В позицията на Русия това няма как да стане.Тя е заобиколена от широка буферна зона.

Всяка съвременна война започва с мобилизация на силите.Сталин постоянно е държал на бюрото си две книги.Първата е "Психология на тълпите".Втората е на неговия най-близък военен съветник маршал Шапошников-
"Мозъка на армията".Главния извод в нея е,че войната започва от датата на мобилизацията.

Въпроса е,че големите армии са много скъпо нещо.Те могат да погълнат всичките ресурси на една страна за броени месеци.Затова веднъж мобилизирани,те трябва да влязат в бой.Никой не може да си позволи да издържа мобилизирана армия и да чака.Извода,който Сталин си е направил е,че трябва да скрие по някакъв начин началото на мобилизацията.

Това Русия няма как да го направи.И дори да го направи,докато основните й сили прекосят Украйна НАТО вече ще е готов за ответен удар.От няколко направления.

В момента сме в съвсем различна ситуация от преди 40 години,когато съветските танкови колони от позициите си в ГДР,Чехосровакия и Унгария можеха за часове и дни да достигнат Рурската област,Бенелюкс и Ламанша.Но Съветския съюз се сгромоляса,защото харчеше в продължение на години 30% от брутния си продукт за военни цели при около 3-6% за НАТО.

Във втората част на въпроса питаш за въздушните сблъсъци,като основни за една бъдеща или близка война.

Решителна стратегическа победа не може да бъде спечелена само във въздуха.Завоюването и одържането на въздушното и морско пространство е стратегически важен елемент на една голяма война,но той не може сам по себе си да донесе военна победа.Политическа,с мир под диктовката на дулата на корабите или под бомбените люкове на бомбардировачите - да,но безусловна капитулация – не.Спомни си Германия през 1945 година.Тя се би докато щурмоваците от пехотата не влязоха в бункерите на Берлин.

Сръбската армия също не се предаде,въпреки,че техен самолет не можеше са се покаже от бункера без да бъде унищожен от напълно владеещите въздуха натовски самолети.

Можеш да ми вярваш.Руснаците ще се бият до последно.

Но битката във въздуха те вече ще са загубили.

Мисля,че ти знаеш достатъчно,а и като представителка на женския пол си склонна да обмисляш нещата,да не изпускаш подробностите и да си правиш изводи.Да помислим заедно.

По отношение на стратегическата авиация Русия продължи линията на Съветския съюз да залага на ракетите и фронтовата авиация,а не на тази за далечно действие.За подобна стратегия трябват въздушни армии,а Русия има само бройки сравнително модерни и използваеми самолети.Ако реши да ги използва,те мигновено ще бъдат прихванати и унищожени в буферната зона.

Подкрепящата наземните войски фронтова авиация не е в по-добро положение.Стари самолети ,козметична модернизация на системите им за РЕБ и денонощни,при всякакво време действия.

Остава авиацията за ПВО.Заглавието говори само.Изтребители за завоюване на превъзходство във въздуха,но от гледна точка на стратегията привързани към охрана на фиксирани цели.Тук дори бройката и качеството е без значение.А и по отношение на изтребителната авиация Русия прави нещо подобно на танковете.Гръмко представяне на някой прототип на авангарден проект за да разберем след няколко месеца,че масово производство няма да има.Ще има продължаваща модернизация на основния боен танк Т-90 или основния изтребител СУ-27.А това си е трето поколение танкове и най-много четвърто с минус самолети.

Дори и Русия вече да има изтребител от пето поколение,това не е достатъчно.В най-добрия случаи може да говорим за прототипи или дори за няколко произведени бройки.От тук до масовото производство има много работа.А за създаване и усъвършенстване на стратегията и тактиката на използването още повече работа.И средства.Американската програма Ф-22 Раптор вече глътна над 350 милиарда долара.

Но вече 10 години глутниците Раптори се подготвят и вече са напълно готови за „свободен лов” в условията на силно РЕБ и зенитно противодействие. С детайлно разработена,усвоена и многократно оттренирана  стратегия и тактика за тотален контрол над въздушното пространство на противника.Според мен още поне петнадесет години единствения начин техен потенциален противник да не бъде свален е да не излети изобщо.Без значение кой.

В заключение.

Разбирам безпокойството ти.Западните демокрации са потънали в дълбока криза.Политическите им елити дотолкова са се отделили от народите си,че изглеждат като завоеватели в собствените си страни.Няма чуваемост и разбиране и в двете посоки.Олигархията дори отказва да говори за истински промени като премахване на излишните и прекалено скъпо струващи институции, освобождаване на икономиката от безогледния контрол и изтриване на почиващите на отвлечени идейни,а не на пазарните закони правила и норми.

Това е описание на революционна ситуация.С една огромна липса.Няма организиран авангард който да поведе нациите и народите.Все още.

Но революционните ситуации са опасни и с друго.Те често карат елитите да изберат пътя на войната.В съвременния свят това е безумие.

Участник в диалога Валентин Тодоров





Гласувай:
3



Следващ постинг
Предишен постинг

1. appen13 - ха-ха-ха..Кратък коментар, почти по Клаузевиц ....
15.08.2015 19:48
Рядко МАНИПУЛАТИВЕН и АБСОЛЮТНО АБСУРДЕН и ИЗПЪЛНЕН С ПРИМИТИВНИ ФАНТАСМАГОРИЧНИ МОКРИ НПО-фантазии, текст.
Всъщност Русия, ако воюва, тя ще воюва ЗАЕДНО със своите ВОЕННО-ПОЛИТИЧЕСКИ съюзници, начело с Китай СРЕЩУ техните ОБЩИ ПРОТИВНИЦИ - САЩ, АНТИ-ЕВРОПЕЙСКИЯ германски ЕСсср и НАТО...
Господин В.Тодоров, вашите ПЛАТЕНИ НПО-мокри ЕРОТИЧНИ ФАНТАЗИИ и КОМЕДИЙНИ "предсказания" явно се отнасят за вашия ПАРАЛЕЛЕН НПО-офисен ИЗМИСЛЕН СВЯТ !!!!
Жалко, че ви е домързяло да прочетете книжките на онова румънско еврейче, днешния най-влиятелен американски геополитически гуру, Едуард Лютвак. При критичен анализ в тях могат да се открият крайно любопитни военно-стратегически и геополитически стратегеми в духа на Сун Дзъ . Всъщност достатъчно е да отворите бестселъра на най-авторитетния синолог в света Harro von Senger !
цитирай
2. valentint - За цялата си военна история Кита...
15.08.2015 21:22
За цялата си военна история Китайците имат само една победа в експанзия.През девети век в Тибет.Аз бих очаквал каноните на Сун дзъ да ми се цитират от холивудски сценарист,но само като образец за поезия.Войната е пипкава работа и изисква мислене,не цитати на никога непроверени в реална битка,но добре звучащи нравоучения на измислен шест века след предполагаемото му съществуване пълководец.
Или вие сте от тези които вярват,че Брус Ли би могъл да стане шампион в тежка категория срещу Фрейзър и Форман.Валентин
цитирай
3. appen13 - Агресивната военно-историчцеска неграмотност наистина е ЖАЛКА
15.08.2015 22:20
valentint написа:
За цялата си военна история Китайците имат само една победа в експанзия.През девети век в Тибет.Аз бих очаквал каноните на Сун дзъ да ми се цитират от холивудски сценарист,но само като образец за поезия.Войната е пипкава работа и изисква мислене,не цитати на никога непроверени в реална битка,но добре звучащи нравоучения на измислен шест века след предполагаемото му съществуване пълководец.
Или вие сте от тези които вярват,че Брус Ли би могъл да стане шампион в тежка категория срещу Фрейзър и Форман.Валентин

Обичам неграмотните форумни клоуни.....
Председателят Мао води 22-годишна партизанска война срещу Чан Кайши, японци и американци, война невиждана по размах в историята на човечеството. И провежда военно-политически поход, по-грандиозен и по-дълъг от походите на Александър Велики и Бонапарт, взети заедно. И с по-дългосрочни последици в планетарен мащаб !!!
Седни прочети някоя по-дебела книжка, от по-сериозни и ГРАМОТНИ автори, повярвай , НЕ БОЛИ !!!
И само за обща култура - Китай преживява от 1911 г до 1949 г.,ужасяваща 38-годишна ГРАЖДАНСКА ВОЙНА и чуждестранна ИНТЕРВЕНЦИЯ, абсолютно непозната по мащаби, кръвопролитие, жестокост и размах на военните действия, без аналог в световната история, драги !!!
цитирай
4. valentint - И неграмотните разбират. Все пак ...
15.08.2015 23:00
И неграмотните разбират.Все пак малкия китаец побеждава бабаитите.С фанатици не се спори.Имам само един въпрос.
Какво значи йероглифа дирен?
Валентин
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: valentint
Категория: Политика
Прочетен: 1502595
Постинги: 273
Коментари: 33
Гласове: 37
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031