Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.07.2019 18:41 - ЕЗИКЪТ НА РОМИТЕ Е БОЖЕСТВЕН
Автор: kabulivarna5 Категория: История   
Прочетен: 640 Коментари: 2 Гласове:
-1

Последна промяна: 21.07.2019 06:34

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Всеки ден, без да осъзнават, ромите споменават редовно имената на множество божества: на бога на хората Ману; на бога на смъртта Мара; на богинята на зората Ушас, на бога на любовта Кама; на неговата съпруга Ракт, както и на жената на бога Вишну Парвати, и на много други.
За разлика от християнската религия при индусите богът на хората има собствено име Ману. Думата за хора в езика на ромите е мануша. Става ясно, че тя е свързана тясно с неговото име - в индуската митология техен прародител - баща на богинята Ида и Икшваку, първи цар на Слънчевата династия.
При израилтянте представата за произхода на човека от земна пръст е някак си естествена, защото в езика им  думата за земя (адама) и думата за човек (мъж) адам напълно се покрива. По-точно казано , те нямат собствена дума за човек, тъй като адам може да се преведе и като земльо.
Понятието за човек (мъж) от езика на израилтяните преминава в исляма, където първочовекът носи името Адем, форма на Адам, име, прието от исляма, а на турски език човек (мъж) е адам.
Манушите - хората - всяка сутрин се събуждат с името на зората Ушас. Думата  в ромския език за ставане от сън, пробуждане, разбуждане е уштъ (ед. ч.) и ущяс (мн.ч.), което напълно се покрива с името Ушас.
Думата за смърт при ромите е мерипе, която произхожда от името на злия бог  и владетел на смъртта Мара. Те я използват рядко, като й придават мистично-заклинателен характер когато се кълнат  (вричайки се)или проклинат (заклеват) някотго за извършеното зло, което е извън техния морал и мироглед.
Друг особен момент в езика на ромите е, че те, обръщайки се към майка си, спменават отново името на богиня. Майка, мама, мамо в техния език е олицетворение на божественост и има само едно устно изразяване: дай, дей.
В езика хинди богиня е деви, а божествен е даевик. И двете думи, за богиня и за божествен,  се вграждат в обръщението, което използват ромите към майката - дай, дей.
Обръщението към майката е и мама, което се употребява в почти всички индоевропейски езици. То ни връща с хиляди години назад, в зората на тяхното разделение, когато словообменът е бил доста интензивен.
Много корени на шумерски думи са навлезли в индоевропейските езици, и обратно. 
Шумерското Ма - род, поколение - се превръща в мама, което е двойно повторение на името на анатолийската богиня, майка на боговете. То символизира  продължителността на рода в поколенията и във времето.
С мама се обръщат и ромите към майка си. 
Думата за обич и любов е камипе. Вижда се, че името на бога на любовта Кама е самата любов. Кам/а - обич, любов + дева = набог на любовта, обичта.
А името на неговата съпруга Ракт в превод е вечер, нощ - т.е. времето за правене на любов.
Името на жената на бог Вишну Парвати е още по -обвързано със секса, даже  с неговото начало. На езика на ромите първата брачна нощ на булката (ако наистина й е първа) е свързана с пхаравипй - обезчестяване от зетя, т.е. откъсването от градината на любовта е боряки лулуги. На романес пукам, разпуквам, цепя, разцепвам, раздирам, разсичам е пхаравбв. На хинди е пхарна. Пар(а)вати, П(х)ар(а)в-ати е името на първия сексуален акт, извършен  от младоженеца над булката. Вов пхарадасла  в буквален превод е Той си сърши мъжката работа.
Говорейки за огън, ромите отново споменават името на бога Агни, който единствен от боговете няма образ и е три пъти роден: веднъж на небето, веднъж на земята и веднъж от човека.
---------------
Димитър Атанасов - Кабули
"Светът и циганите"
СТЕНО, Варна, 2004







Тагове:   език,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. shtaparov - Tozi esik im e daden ot Arite (Ora...
22.07.2019 03:28
Tozi esik im e daden ot Arite (Orata),koito zavladeli India predi 3-4 hiliadi godini i o6te ia vladeiat,no ve4e sa promenili ezika si.
цитирай
2. kirk - Като приключите с фиксирането върху ромския език
26.07.2019 21:00
Като приключите с фиксирането върху ромския език в БГ-то и фантазирането на тема локални ромски диалекти, свършете малко сериозна научна работа - вж. Russell, James R. Forthcoming. Armenian secret and invented languages and argots. Proceedings of the Institute of Linguistics of the Russian Academy of Sciences.
http://nrs.harvard/urn-3:HUL.InstRepos:9938150
Най-ранно фиксираният, регистриран, оформен и в речник цигански език е ламовари на ломите! Същите онези, които днес в България и другаде се нарекоха роми!!! Този език и всички ромски диалекти всъщност СА ТОЧНО ОБРАТНОТО НА БОЖЕСТВЕНИ!!! Това са арийското арго, арийските жаргони, езикът на вечната опозиция... езикът на "неприкосновените", "недосегаемите"... Те дори нямат всеобщ етноним, защото са вечната опозиция, еретиците, безбожниците... НЕ СЪМ ГО КОНСТАТИРАЛ АЗ!!! Четете...!!! Джеймс Ръсел ги уеднаквява типологично с изкуствените актуални "езици" на елфите и клингоните!!! Дори с есперанто!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kabulivarna5
Категория: История
Прочетен: 116875
Постинги: 128
Коментари: 90
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031