Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.06.2017 14:12 - Джако сега и завинаги
Автор: armorica Категория: Други   
Прочетен: 1503 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Майкъл Джаксън - странният, недоразбраният - си отиде от света на 25 юни 2009 г., точно преди 8 години.  Много верни и много неверни неща се изписаха за него през годините. Верни - повечето статистически факти от човешката и творческата му биография. Неверни или най-малкото подлежащи на разностранни интерпретации - всички необичайни за средностатистическите хора негови постъпки и думи.  Наричаха го как ли не. Тълкуваха събитията около него по всякакви начини. Но тъй като той вече не е на този свят, уместно е подобни припомняния да спрат дотук.  Майкъл беше необикновен. А може би всъщност мечтите и желанията му бяха съвсем обикновени. Само че имаше възможност да ги осъществява с необикновени средства.  Днес заедно с милионите му верни фенове от цял свят отново си го припомнят и порасналите вече български майкълистчета, в чиито сърца - както сами споделят - не е престанала да живее светлинката, родена от смислените и хуманни песни на техния идол. 
Мечтата "Джако"
Българските фенове имаха редкия шанс да се радват - макар и за по-малко от година - на специално издание, посветено на техния любимец. 
image
Идеята за месечника "Джако" принадлежи на Румен Балабанов (1950-2012) - основал редакция "Супер 7" и създал 14 вестника в зората на прохождащата българска "развлекателна" журналистика. Седмичникът "Кой (не) си ти?", любимо четиво на тийнейджърите в началото на 90-те години, винаги щедро осведомяваше поклонниците на Майкъл за всичко ставащо с него. Но в последните месеци на 1993 г. истерията около делата срещу идола стана искрата, запалила огъня "Джако".  Темата на изданието съвсем естествено породи още една идея, сама по себе си също доста оригинална. Вместо традиционното "Редакционен екип" в карето му се чете "Екип "ДЖАКСЪНС" и всички участващи в него са прибавили към имената си "Джаксън" - закачка, но и жест на съпричастност към желанието на Майкъл да лекува раните на света.  Загледа ли се човек в карето, ще види познати имена. Например, понеже в онези времена специално в България "и интернет нямаше даже", "изворните" материали за Майкъл от чужди издания осигуряваше, маскиран като "Кеймън Рекърдс", не кой да е, а лично Николай Кънчев от "Рок булевард" - когото днес цяла България знае като Ники Кънчев от "Стани богат" и "VIP Брадър"... Нулевият брой на вестник "Джако" - по модерному "тийзърът" - излезе малко преди Коледа през 1993 г. Последният брой - номер 5 - зарадва феновете в края на август 1994 г. Тогава Джако навърши 36 години, бяха отпаднали обвиненията срещу него и се беше оженил за дъщерята на Елвис Пресли. Явно финалната формула на вълшебните приказки "и заживели щастливо" някак си предопредели и финала на изданието. Какво повече да се разказва за човек, осъществил творческите и човешките си мечти? Другото лесно се превръща в сапунка.
Любов и вярност творят добрини
"Излекувай света, направи го по-добро място за теб и за мен, и за всички хора." Най-силното и запомнящо се послание на Джако Чудака вдъхновява българските му почитатели да помагат на нуждаещи се. И за да бъдат добрите дела още по-резултатни, на 18 юли 2012 г. пловдивските фенове регистрират по Закона за юридическите лица с нестопанска цел официалния клуб на поп легендата, носещ името "Heal the world Bulgaria". Учредители са Антония Калайджиян, Николай Казанджиев, Анелия Калайджиян, Атанас Апостолов, Мая Крумова и Стефан Колев, председател е Гергана Вълева. От сайта на клуба www.michaeljacksonbg.alle.bg личи, че неговите членове не само се стремят да популяризират убежденията и постиженията на Майкъл Джаксън, но имат и амбицията да създават условия за изява на талантите в България, да спомагат за възпитаване на добродетели и хуманизъм у младите хора. Красивите думи не остават само във виртуалното пространство. Още преди официалното си регистриране клубът "Heal the world Bulgaria" всяка година организира благотворителни концерти. Благодарение на тях феновете на Майкъл Джаксън през 2010 г . са подпомогнали дома "Майка и дете" в Пазарджик, през 2011 г. - Детската клиника по онкохематология в Пловдив, а през 2012 г. са допринесли за лечението на волейболиста Петър Узунов, претърпял тежка операция на двете колене след сериозна контузия. Както пише в сайта: "...обещанието ни е да продължим всичко онова, на което ни научи Майкъл: "Ако искаш да направиш света по-добро място, първо промени себе си." Фенове от другите селища, защо не се свържете с пловдивчани? Ако клубовете ви станат филиали на пловдивската организация, това ще ви улесни да показвате с действията си на какво ви е научила любовта към вашия идол. Обединете България поне чрез обичта към Джако. 
"Пак ще се срещнем след десет години"
Любовта не старее, само узрява с времето. И дава интересни плодове. Като например един разговор от 2007 г. между пораснали майкълчета в сайта mmlegends. Отначало си говорят само двама души, по-нататък се присъединяват още двама: mj_big_fen: Твоята дъщеря фен ли е, Лия?  lya: Не е. Умира от ужас, като й кажа, че ако беше момче, щеше да се казва Майкъл! Това го има във вестник "Джако" - снимка от сватбата ми и това, че ако имам момче, ще се казва така (б.р. - в брой 5). mj_big_fen: И аз бих искала да ме кръстят така, ако съм била момче. Хе-хе, аз също от доста време съм си наумила, че ако имам син, ще се казва Майкъл. Тъй като ще ставам леля, съм заявила следното: "Ако племенничето ми е момче и искате да го кръстите на мен, му дайте името Майкъл." lya: И теб, mj_big_fen, ще те осиновя ! Такова си ми сладурче... mj_big_fen: Няма проблем, съгласна съм! Ще си имам две майки почитателки на Майкъл Джаксън, и то какви.....  lya: Нима, е-е-е, не, не мога да се конкурирам с истинска майка фен на Майкъл... Аз си мислех че е най-обикновена жена. mj_big_fen: О, тя е голям фен, слуша Майкъл от 1979 г. Може би от нея съм наследила любовта към творчеството на Майкъл и самия него, макар че тя никога не ми е хвалила колко хубаво пее Майкъл или да ми пуска някоя негова песен, сама разбрах за него, след като гледах един концерт от 1996.  lya: Страхотна жена, уважавай я и я обичай! mj_big_fen: И аз я обичам!!! О, да тя е страхотна майка! За разлика от някои други майки, като разбра, че съм фен на Майкъл, не ме обезкуражи и не се опита да ме откаже от музиката му. Мога да посветя цяла тема за нея, защото тя е страхотен човек! Старае се да изпълни и осъществи всяка моя мечта. Super_Fen: Моята майка е същата. Много харесва Майкъл и винаги изпълнява и осъществява мечтите ми (както казваш ти, mj_big_fen). Хубаво е човек да си има по една такава майка, която да го прави щастлив. eva: Майка ми е бивша негова фенка, а баща ми не му е фен, ама харесва музиката и танците му, а и двамата много го уважават... "За да останеш, за да си потребен, за да те има и след теб дори" - не е толкова трудно, просто излъчвай добро!
Майкълчета отвън и отвътре
Особена работа е това фенството - жалко, че няма българска дума за този феномен. Отъждествяваш се с идола си, мислиш чрез него, чувстваш чрез него, дишаш чрез него. Ти си Той. И българските поклонници на Майкъл Джаксън бяха точно такива преди двадесет и няколко години, когато вълната на любовта им изнесе на вестникарския бряг тяхното лично корабче "Джако". За да "танцуват заедно своята мечта", както пишеше в нулевия брой на този "най-щур вестник за звездата на века". Тогава, преди толкова години, душите на всички майкълисти по света се задушаваха от гняв срещу обвинителите - срещу набедителите - на техния идол. Любовта към Майкъл раждаше невероятни идеи за неговото реабилитиране. Една от тях беше прочутият "Талон в защита на истината" в броевете на "Кой (не) си ти?" и в брой 2 на "Джако" - "ТВЪРДО ВЯРВАМ, ЧЕ МАЙКЪЛ ДЖАКСЪН Е НЕВИНЕН!!! ОПРАВДАЙТЕ ГО! Призовавам всички видни български адвокати да обединят усилията си, за да докажат неговата невинност!" Всеки фен вписваше името, годините и адреса си и в редакцията на вестника всеки ден валяха купища попълнени талони.  Може би вярата в чудото ражда чудеса - след време обвиненията отпаднаха.  Сънуващите Майкъл се преобразяваха в Него. Анастас Джаксън (така беше надписал плика на писмото до редакцията) разказа за себе си в брой 1 на "Джако". Твърдеше, че Майкъл приличал на него, защото първо бил черничък, какъвто е той самият, а после е станал бял. С петчленната си танцова група тогава старозагорчанинът се изявяваше в местните дискотеки. Танцуваш ли още "лунната стъпка", Анастасе?
image
"Любовта, която не дръзва да се назове" (не онази, Оскар-Уайлдовата) се изливаше обилно върху екипа "Джаксън" с писмата на пернишката "анонимна заклета майкълистка". Така подписани идваха пликовете, откъдето изтичаше река от суперлативи за Джако и клетви във вечна преданост. За съжаление архивът на вестника е запазен само отчасти, но ето я квинтесенцията на тази свидно таена любов, отпечатана в брой 1: "Напишете за мене в най-хубавия вестник "Джако", че обичам своя идол Майкъл Джаксън и до последен дъх той ще бъде в сърцето ми! АНОНИМНАТА ЗАКЛЕТА МАЙКЪЛИСТКА ОТ ПЕРНИК, ИЗПЪЛНИЛА НА СЦЕНА "БИЛИ ДЖИЙН"." Тя - "а. з. м." - беше дошла веднъж в редакцията. Съдейки по външността й, човек не би предположил, че е така тотално обсебена от образа на един странен талант. Но такива са феновете - можеш да ги разбереш само ако те допуснат до сърцата си. 
Незакъсняло признание
Над сто валентинки засипаха редакцията на "Джако" преди празника на любовта през 1994 г. в отговор на призива към феновете да покажат любовта си към своя кумир. Някои от тях не пристигнаха навреме, за да му бъдат изпратени. Но и сега, след повече от 20 години, те излъчват живо чувство.  Наред със стандартните, серийно печатани картички феновете пращаха и рисувани от самите тях портрети на Джако, изрязани картончета в различни форми и цветове, дори една бродирана кърпичка. 
image
Може би най-трогателната валентинка е пратената от едно 13-годишно тогава момиче - Д. Д. от Горна Оряховица.  Залепила на кариран лист хартия своя снимка от времето, когато е на 1 година, на обратната страна със зелена химикалка Д. Д. е написала:  "Нека тази скромна валентинка ти напомня, че там в трудния свят е живяло и живее едно момиче, което винаги и във всичко е било и ще бъде в сърцето си до теб и с теб, Майкъл! Аз наистина повярвах и разбрах, че добротата е важна повече от всичко друго на света. Няма ли доброта, няма щастие, няма усмихнати лица, няма весел детски смях, а тъга и самота, затова и започнах да пиша своя роман "Джони", в който се разказва за едно имение, наречено от мен "Мелиям Мъли", а всъщност това е "Невърланд Вали". И много хора, когато прочетоха част от разказа ми, разбраха, че наистина добротата ще излекува този болен свят! А ние - почитателите ти и всички деца по света, ще покажем как ще стане това!  Ето любимата ми мисъл от "Джони": "… "Мелиям Мъли - една малка приказна страна, сгушена в едно малко земно кътче в реалния и тъжен съвременен детски свят, която прави малките детски сърчица щастливи, макар и само да са видели "Мелиям Мъли" на снимка. Благодаря ви (за героите), че живеете в нашия свят и време, за да ни доставяте радост!"
image
Подтикнеш ли хората да творят, макар по детски безхитростно и несъвършено, допринесъл си светът да стане малко по-добър.  



Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kvg55 - Поклон пред паметта му!
25.06.2017 14:29
Наистина голям творец. Но моите музикални предпочитания приключиха преди той да пропее.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: armorica
Категория: Други
Прочетен: 898565
Постинги: 250
Коментари: 351
Гласове: 833
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930